Reiskostenvergoeding in 2013: hoe pakt het voor jou uit?
De meeste werknemers weten niet hoe het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding in 2013 voor hen uitpakt. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 59.500 respondenten per dag. Een op de negen (11 procent) ondervraagden gaat er volgend jaar vaker door thuiswerken. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer.
Forenzen wordt duurder. In 2013 vervalt de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer die werkgevers belastingvrij mogen vergoeden. Straks houden werknemers netto minder over, tenzij de werkgever de vergoeding verhoogt. Tweederde (67 procent) van de ondervraagden weet nog niet hoeveel ze erop achteruitgaan. Om een idee te krijgen kunnen werknemers een schatting maken door het bedrag aan onbelaste reiskostenvergoeding op de loonstrook te verminderen met hun hoogste belastingtarief.
Moet de overheid meebetalen?
Momenteel rekenen werknemers en werkgevers de reiskosten af, maar je zou kunnen zeggen dat de overheid indirect meebetaalt. De overheid derft namelijk belastinginkomsten over de onbelaste reiskostenvergoeding. De helft (50 procent) van de ondervraagden vindt dat de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer. Vanuit arbeidsmarktoogpunt valt daar iets voor te zeggen: werknemers vissen dan in een grotere geografische vijver naar vacatures, waardoor vaker de juiste man/vrouw op de juiste plek komt. Daar staat tegenover dat goedkopere kilometers uiteindelijk tot extra verkeer leiden, met als gevolg files en schade aan gezondheid en milieu. En dat bezorgt de overheid (en dus de belastingbetaler) kosten. Verder betekent het niet (volledig) belasten of zelfs subsidiëren van reiskosten elders hogere belastingen, bijvoorbeeld op arbeid.
Reiskosten, tijd en thuiswerken
Reistijd (47 procent) is een grotere ergernis van forensen dan de kosten (43 procent). Er zijn nu eenmaal leukere dingen om met je tijd te doen dan in de trein of file zitten. Het stoppen van de onbelaste reiskostenvergoeding is voor 11 procent van de respondenten reden om vaker thuis te gaan werken volgend jaar.