Reiskosten declareren is typisch Nederlands

amsterdam De Nederlandse reiskostenvergoeding is uniek in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek naar secundaire arbeidsvoorwaarden in vijftien West-Europese landen van adviesbureau Mercer....

Volgens de onderzoekers hanteert de helft van alle Nederlandse bedrijven een reiskostenvergoeding. Alleen in Ierland is dit percentage hoger. In Nederland geldt de reiskostenvergoeding echter voor alle medewerkers van een bedrijf, in Ierland alleen voor het hogere management.

Het enige andere Europese land waar het voor werkgevers gebruikelijk is om het personeel tegemoet te komen in de reiskosten, is Finland. De Finnen moeten het echter doen met gratis openbaarvervoerkaartjes. De meeste Nederlandse werknemers krijgen hun reiskostenvergoeding gewoon uitbetaald. Hierdoor kunnen Nederlanders zelf bepalen hoe ze de vergoeding gebruiken.

Overigens genieten werknemers in sommige andere landen arbeidsvoorwaarden die in Nederland niet gebruikelijk zijn. Zo is het in Spanje, Portugal, Frankrijk, België en Ierland gebruikelijk dat werknemers een lunchvergoeding ontvangen. In Italië is dit zelfs wettelijk verplicht. De onderzoekers hebben niet gekeken of de hoogte van de lunchvergoeding opweegt tegen de Nederlandse reiskostenvergoeding.

Het belang van dit onderzoek is volgens een woordvoerder van Mercer dat bedrijven die over de grens willen opereren zich realiseren dat secundaire arbeidsvoorwaarden per land verschillen en cultureel bepaald zijn. Om ook over de grens als aantrekkelijke werkgever gezien te worden, moeten de arbeidsvoorwaarden worden aangepast aan de aard van ieder land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.