Reisbureaus verrast: run op zonvakanties

De vakantiemoeheid die de consument parten speelde, is deze week omgeslagen in een stormloop op de reisbureaus. 'Een superstormloop', corrigeert P....

Van onze verslaggever

Tegenover de terughoudendheid van vorig jaar staat nu een massale drang om weg te gaan. 'We signaleren deze week een absoluut record aan boekingen', beaamt directeur W. van den Hoogen van D-reizen, een keten van 146 reiswinkels.

Slecht zomerweer is altijd goed voor een boekingsgolf, maar dit keer is de reiswereld verrast. Er werd gerekend op de gebruikelijke drukte toen het Journaal in het weekeinde voorspelde dat het voorlopig niet wil zomeren in Nederland. Maar de toeloop was veel groter.

Op de internetsites begon zondag het aantal reserveringen aan te zwellen. Volgens Van den Hoogen speelt niet alleen het slechte zomerweer een rol: de consument boekt niet langer twee of drie weken tevoren, maar gemiddeld één week.

Dat betekent dat potentiële vakantiegangers een aardig beeld beginnen te krijgen van de vakantiemarkt. Want de aanzwellende vraag zal voorlopig niet leiden tot hogere prijzen. 'Op dit moment zijn er nog genoeg aanbiedingen', zegt Egelie van Travel Unie. 'Pas als we extra vliegtuigstoelen en hotelbedden moeten inkopen, zullen de prijzen omhoog gaan.'

Anders ligt het in de herfstvakantie, als honderdduizenden Nederlanders in een tijdsbestek van een paar weken naar de zon willen. Tegen die drukte heeft de consument zich dit jaar al twee maanden tevoren ingedekt.

'Ik heb het nog nooit meegemaakt', zegt Egelie van Travel Unie, 'maar bij onze dochterbedrijven Holland International en Arke is voor de herfstvakantie al veel geboekt. Op de Canarische Eilanden of in Spanje is zelfs nauwelijks meer iets te krijgen.'

Van den Hoogen van D-reizen verwacht eveneens veel vraag in het najaar. Als die verwachting uitkomt, zullen de vakantie-uitgaven een sprong maken. Vorig jaar werden er in totaal 30,5 miljoen vakanties geboekt, waaraan in totaal 22,9 miljard gulden is gespendeerd volgens het CBS. Dit jaar wordt vrijwel zeker de grens van 23 miljard gepasseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden