Reisbureau De wandtapijten van de Dame met de Eenhoorn zijn van bijzondere schoonheid

Het Reisbureau van volkskrant-reizen.nl verzamelt geheimtips. Middeleeuwse kunst, de Slinger van Foucault en beelden van Zadkine. Deze week: de beste musea van Parijs....

Voor reizigers die binnenkort een weekendje naar Parijs gaan en denken daar te kunnen ontspannen, slecht nieuws. Volgens de lezers van volkskrantreizen.nl mogen liefst 22 musea absoluut niet overgeslagen worden. De belangrijkste tips op een rijtje.

'Gewoon het Louvre', zegt Hestia, en anderen beamen dat. Onuitputbaar, veel te zien en te genieten, geweldige sfeer. Kortom: 'Je kunt er dagen rondlopen'. Ook niet overslaan: het Musée d'Orsay. 'Het mooiste museum van Parijs', volgens Cees Noordermeer. Hij roemt de zalen met impressionisten op de bovenste verdieping. Gert Germeraad gaat erheen voor de 'fabuleuze collectie' van Jean Baptiste Carpeaux en Harry Theissen waarschuwt l'Origine du Monde van Courbet niet te vergeten ('als je niet al te preuts bent').

Op zoek naar een charmant museum zonder de massa's toeristen van het Louvre? Dan is het museum van Rodin een goede optie. Monica is zeer te spreken over de harmonie van de tuin en het huis, maar bovenal over de schoonheid van de beelden.

Ook beeldhouwer Zadkine heeft zijn eigen museum, op de Rue d'Assas 100 bis. Daar zit een klein poortje, waar je zo aan voorbij loopt, maar eenmaal binnen betreed je het domein van de kunstenaar en vind je zijn atelier met een 'opeenstapeling' van werkstukken. 'Een ware belevenis', aldus Ineke Schipper.

Voor middeleeuwse kunst ga je naar het Musée Cluny. 'Echt een fijn museum', vindt Petra de Ruiter, want het is er niet zo druk en er zijn mooie dingen te zien. Met name de zaal met wandtapijten van de Dame met de Eenhoorn is van bijzondere schoonheid, vindt ook Monica.

'Weinig bekend, maar met de grootste Monet-collectie ter wereld' is het Musée Marmottan. (Harrie Frericks) Dat is vernoemd naar de 19de eeuwse kunstverzamelaar en is gehuisvest in zijn prachtige huis in een rustige buurt van het 16de arrondissement en herbergt Monets wereldberoemde schilderij 'Impression: Soleil Levant'.

Geen schilderijen maar 'alle mogelijke gebruiksvoorwerpen die de mens heeft uitgevonden' zijn te vinden in het Conservatoire des Arts et Métiers. Een aanrader, volgens Gerard Staals en Eric Schreurs. Het is een tot de nok gevuld museum met onder andere de eerste auto van Cugnot, het eerste vliegtuig van Clément Ader en de Slinger van Foucault (je weet wel, van Umberto Eco).

Maar je kunt natuurlijk ook naar het Musée de l'Orangerie met de prachtige zaalvullende Nympheas van Monet (Karin), naar het museum van symbolistisch schilder Gustave Moreau dat gevestigd is in zijn voormalig geboortehuis (Hans Varkevisser), naar het museum van Edith Piaf en niet te vergeten naar het Musée du Vin dat aan de Rue des Eaux ligt.

Maar lekker wandelen door Parijs is ook nooit weg. Gerlof adviseert het boek Het spoor van de monumentale meridiaan van Philip Freriks aan te schaffen. De route die daarin wordt beschreven, loopt dwars door de stad en volgt 135 bronzen plaatsjes die als kunstwerk ter ere van de Franse astronoom en staatsman François Argo zijn aangebracht.

Aanvullingen? De volledige lijst zien? volksrantreizen.nl/parijs

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden