Reisagentschap voor jihadi’s in spe in Baden-Württemberg

De afgelopen jaren kwamen er steeds meer geboortige Duitsers. Ook Fritz G...

Sander van Walsum

‘Islam is vrede!’, staat op de voorgevel van het Islamitisch Informatiecentrum IIZ in Ulm (Baden-Württemberg). Maar de werkzaamheden van het IIZ zijn bepaald niet vreedzaam.

Hier werd al in de vroege jaren negentig de heilige oorlog tegen het Westen voorbereid. De ‘prediker’ Yehia Yousif – van oorsprong een arts – wierf er rekruten voor zelfmoordaanslagen. Zijn zoon Omar was een soort reisagent voor moslims die zich in Pakistan tot jihadist wilden laten omscholen.

Van zijn diensten maakte onder anderen Tolga D. gebruik. Sinds enige weken zit deze Turkse Duitser vast op verdenking van het aanzetten tot geweld. Ook Khaled al-Masri – die in 2003 door de CIA werd ontvoerd – woonde in Ulm.

De laatste jaren werd het IIZ steeds vaker door geboortige Duitsers gefrequenteerd. Tot hen behoorden enkele van de zeventig Duitse bekeerlingen die door de veiligheidsdiensten als gewelddadig of ‘problematisch’ worden aangemerkt – 15 duizend à 40 duizend Duitsers zijn de laatste jaren tot de islam overgegaan.

Een van hen is David Mitterhuber – voorzitter van het IIZ-bestuur, en uitgever van het strijdvaardige periodiek Denk mal islamisch. Een andere stamgast van het IIZ is de 28-jarige Fritz G., die vermoedelijk de verijdelde aanslagen op Amerikaanse doelen in de Bondsrepubliek heeft beraamd.

G.’s levenswandel was onopvallend. Zijn moeder is arts, zijn vader handelt in zonnecellen en waterpompen. Voornoemde Tolga D. liep enige jaren geleden stage in het bedrijf van G.’s vader. Op dat moment had G. zich al tot de islam – het geloof van zijn Turkse vrienden – bekeerd.

Van een bovenmatige geloofsijver zou hij niet hebben blijkgegeven. Hij was een onopvallende, hoffelijke student op de plaatselijke hogeschool. Lange tijd woonde hij bij zijn ouders in. Maar in december 2006 betrok hij een circa 45 vierkante meter metende woning in het Ulmer stadsdeel Böfingen.

Op 19 januari jongstleden trouwde hij met een Duitse vrouw. Hij betaalde stipt de huur, zegt zijn huisbaas. Hij maakte nooit lawaai, zegt de ene buurman. En hij zag er de laatste tijd veel netter uit, zegt de andere buurman.

Al die tijd was hij – samen met de Duitser Daniel S. (22) uit Neunkirchen en de Turk Adem Y. (29) uit Langen – bezig met de voorbereiding van wat de bloedigste terreurdaad aller tijden op Europese bodem had moeten worden. Een groot deel van 2006 brachten zij door in een Pakistaans trainingskamp. Op 31 december 2006 betrapte de veiligheidsdienst BKA hem toen hij foto’s maakte van een Amerikaanse basis in Hanau (deelstaat Hessen). Sindsdien is hij permanent geobserveerd door de BKA en de zusterorganisaties in verschillende deelstaten.

Van de aard van de beraamde terreurdaad kreeg de BKA een vermoeden toen het drietal in de omgeving van Hannover gefaseerd twaalf vaten waterstofperoxide – een vrij verkrijgbare grondstof voor doe-het-zelf bommen – insloeg. De anti-terreur eenheid GSG9 kwam dinsdag vroeger in actie dan aanvankelijk voorzien, omdat de drie mannen eerder die dag bij een routinecontrole door de verkeerspolitie waren aangehouden, en als reactie daarop hun plannen eerder tot uitvoering zouden kunnen brengen. Toen het arrestatieteam hun tijdelijke onderkomen – een vakantiehuisje in het Sauerland – betrad, waren zij inderdaad net begonnen met de montage van hun moordwapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden