Reisagent zit vast vanwege oplichting
De politie in Amsterdam heeft dinsdag de eigenaar van een reisbureau aan de Javastraat gearresteerd. Enkele tientallen Surinamers zouden door de man zijn gedupeerd....
De gezochte eigenaar dook gistermiddag plotseling op bij het reisbureau terwijl de politie daar aanwezig was. Hij werd samen met zijn vriendin gearresteerd. Iedere gedupeerde is ongeveer drieduizend gulden kwijt. De politie verwacht nog meer aangiften.
Het reisbureau was niet aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Om die reden krijgen de gedupeerden geen compensatie. De SGR zegt dat oplichting door reisagenten 'enkele keren' per jaar voorkomt. Gemiddeld twintig mensen schakelen jaarlijks de rechtshulp van de ANWB in als hun reisbureau het laat afweten.
Volgens directeur M. Does van Does Travel en Cadushi Tours in Amsterdam komt het vaker voor dat een Surinaamse of Antilliaanse reisagent met de noorderzon vertrekt. Volgens hem heeft dat te maken met het betalingsgedrag van veel Surinamers en Antillianen. Zijn bureau, gespecialiseerd in reizen naar het Caribisch gebied, heeft er ook mee te maken.
De kosten van een ticket naar Suriname zijn hoog, zegt Does. Een retourvlucht kost ongeveer 2400 gulden. Meestal gaat het hele gezin tegelijk. De bedragen lopen snel op tot meer dan tienduizend gulden per boeking.
Does vertelt dat veel Surinamers en Antillianen het prettig vinden dergelijke bedragen in kleine porties contant te voldoen. 'Ik probeer ze te stimuleren om per giro te betalen of te pinnen, maar dat willen ze meestal niet.'
Volgens Does gaan veel mensen uit van persoonlijk vertrouwen als ze hun geld overhandigen aan een reisagent. 'Ze kennen elkaar en denken dat het allemaal wel goed zit. Er wordt niet gekeken of het bureau is aangesloten bij de ANVR, het verbond van reisondernemingen, of bij het garantiefonds. Als de reisagent vertrekt of failliet gaat, zijn ze hun spaarcenten kwijt.'
De Stichting Garantiefonds Reisgelden meent dat mensen zich vaak niet afvragen of een bureau bij de SGR is aangesloten. Ook wordt verondersteld dat veel klanten er automatisch van uitgaan dat de SGR-regeling op hun reis van toepassing is.
Tot vorig jaar kostte de SGR-garantie vijftien gulden. Tegenwoordig is het gratis, omdat de stichting voldoende vermogen heeft opgebouwd. De SGR keerde sinds de oprichting in 1983 21 miljoen gulden uit aan gedupeerden. Vorig jaar was dat acht ton; in 1998 300 duizend gulden.