Reisadviezen voor België en Frankrijk versoepeld – Spanje nog niet, ondanks meer besmettingen in ‘geel’ Portugal

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt met ingang van donderdag de reisadviezen voor tien Europese landen, maar laat Spanje nog in de wacht. En dat terwijl het ‘gele’ buurland Portugal meer besmettingen meldt.

Toeristen op straat in Lissabon.  Beeld AFP
Toeristen op straat in Lissabon.Beeld AFP

Reisadviezen versoepeld: vakantie naar België en Frankrijk niet langer afgeraden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt het reisadvies voor tien Europese landen. Vakanties naar onder meer België en Frankrijk worden niet langer afgeraden. Tegelijkertijd schiet in Portugal de hoofdstad Lissabon terug van een geel naar een oranje advies, vanwege zorgen over de oprukkende deltavariant.

De nieuwe reisadviezen gaan donderdag in. Naast Frankrijk en België springen ook Griekenland, Estland, Litouwen, Slovenië, Noord-Macedonië, Servië en Albanië op geel. In België en Griekenland wordt een bezoek aan de hoofdstad nog ontmoedigd. In Kroatië wordt juist Sjeverna Hrvatska niet langer afgeraden, waarmee de noordelijke regio weer op een lijn komt met de rest van het land.

Reizigers die uit gele gebieden terugkeren, hoeven bij terugkeer niet langer aan test- en quarantaineverplichtingen te voldoen, al zijn er veelal nog wel inreisbeperkingen. Zo moeten Frankrijkgangers een negatieve PCR- of antigeentest kunnen overleggen, kunnen bewijzen dat ze in het afgelopen half jaar corona hebben gehad, of aantonen dat ze minimaal twee weken geleden volledig gevaccineerd zijn. Dat laatste kan nu ook met het gele vaccinatieboekje.

Deze beperkingen gelden voor de meeste landen die nu geel of groen kleuren. In sommige landen, waaronder België, moeten reizigers uit Nederland nog in quarantaine, omdat Nederland nog geldt als hoog risicogebied.

Wie een land met een geel reisadvies bezoekt, is niet veroordeeld tot drie weken camping of hotelkamer. Aanpassingen van het reisadvies zijn doorgaans het gevolg van versoepelingen in het gebied zelf. Op de meeste plaatsen zijn horeca en musea dan ook heropend en is de avondklok afgeschaft.

Spanje meldt minder besmettingen dan Portugal, maar kleurt nog wel oranje

Op de Europese vakantiekaart blijft Spanje als een van de weinige populaire vakantiebestemmingen nog oranje. Dit terwijl buurland Portugal, dat door oplopende besmettingen meer coronagevallen telt, grotendeels geel blijft, met uitzondering van Lissabon. Daar leidt de deltavariant volgens Portugese media tot 60 procent van de besmettingen. Mede hierom mogen bewoners voorlopig in het weekend de stad niet uit, om reisbewegingen te beperken.

In Portugal zijn in de afgelopen week zo’n 76 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, in Spanje 50. De reden dat het reisadvies niet voor heel Portugal wordt aangepast, heeft ermee te maken dat er buiten de hoofdstad en de vakantiestreek Algarve nauwelijks nieuwe besmettingen worden gemeld. De rest van het land lijkt dus nog even veilig als voorheen.

Bovendien lijkt Portugal beter zicht te hebben op het virus: hier is zo’n 2 procent van de afgenomen tests positief, in Spanje ruim 5. Onder dat getal is een virusuitbraak redelijk onder de controle, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het Spaanse besmettingsniveau ligt nog altijd hoger dan dat in Nederland en de landen waarvoor het reisadvies is aangepast. Zo testten er in Nederland deze week 30 op de 100 duizend inwoners positief, en in België 25.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden