NIEUWS

Reisadvies Duitsland, Oostenrijk en Italië aangepast, mogelijk volgen meer landen

Goed nieuws voor Nederlanders met vakantieplannen: het kabinet versoepelt opnieuw het reisadvies. Duitsland, Oostenrijk en Italië veranderen van oranje naar geel gebied, wat vakanties naar die landen weer mogelijk maakt. Mogelijk worden ook andere landen geel.

Arnout le Clercq
Een badgast in Mondello, Italië.  Beeld REUTERS
Een badgast in Mondello, Italië.Beeld REUTERS

Woensdagochtend worden de reisadviezen bekendgemaakt, het nieuwe advies gaat donderdag in. De besmettingscijfers zijn gunstig genoeg om het reisadvies te versoepelen. Bovendien is de vaccinatiecampagne in deze landen behoorlijk op stoom gekomen: in alle drie heeft meer dan 40 procent een eerste prik gekregen.

Vakantiegangers hoeven geen negatieve PCR-test te laten zien als ze terugkeren van deze bestemmingen. Het dringende advies om in quarantaine te gaan vervalt ook. Nederlanders die naar deze landen reizen, moeten aan wel nog een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten reizigers gevaccineerd zijn met een erkend vaccin, dat wil zeggen Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen of AstraZeneca, of kunnen aantonen dat ze recent zijn hersteld van het virus.

Voor andere reizigers vraagt Italië om een PCR-test of een antigeentest (sneltest) die minder dan 48 uur oud is. Ook Duitsland wil graag een negatieve test zien: een PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. Daarnaast verlangen de Duitsers dat reizigers zich aanmelden via een speciale website. Oostenrijk hanteert dezelfde regels, inclusief de online aanmelding.

Sommige landen accepteren niet alleen een PCR-test, maar ook een antigeentest. Beeld
Sommige landen accepteren niet alleen een PCR-test, maar ook een antigeentest.

Coronapas

Het is uiteindelijk de bedoeling dat reizen binnen de Europese Unie makkelijker wordt met een ‘coronapas’, een digitaal Europees certificaat waarop staat of iemand gevaccineerd, recent genezen of negatief getest is. De Europese Commissie waarschuwde dinsdag nog dat lidstaten hier niet te lang mee moeten dralen. Als ze wachten tot 1 juli, zoals Nederland van plan is, dreigen er problemen, aldus Eurocommissaris Didier Reynders.

Zeven landen geven het certificaat al uit, waaronder Duitsland, Denemarken en Tsjechië. Als andere landen wachten tot 1 juli, vreest Reynders een ‘big bang’ waarbij een te grote groep mensen tegelijk een certificaat aanvraagt. Als dat nu geleidelijk gebeurt, worden problemen alvast opgelost en is het proces makkelijker in de zomer, aldus de Eurocommissaris.

De meeste landen in de wereld blijven op op oranje staan. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige op groen. Code geel geldt nu onder meer voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Finland, Malta, Portugal, Griekse eilanden, Ierland en IJsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden