Reis door de klankkast van de hel: tien fans zien in Fabrik mislukt optreden metalband SOG uit Bauteln

Eigenlijk mag het een wonder heten dat de metalgroep SOG zo nu en dan bijeen is om onbelemmerd uiting te geven aan een hartelijk doodsverlangen....

SOG. Fabrik, Guben.

Als ze dat nou maar voor zichzelf zouden houden, was er niks aan de hand. Het beroerdste van alles kwam deze week evenwel aan het licht in Guben: de jongens van SOG staan ook nog wel eens op een podium te spelen voor betalende toeschouwers. Hooguit tien waren het er in de Fabrik en ze bleven angstvallig uit de buurt van het speelvlak, maar toch.

Bij SOG liet alleen de gitarist zich op enige inventiviteit betrappen. Hij probeerde aanzetten tot min of meer klassieke loopjes van Queen, Eagles en Led Zeppelin te vervlechten met het schelle gedreun van zijn eigen band. Een oorspronkelijke benadering van het deathmetal-genre. Dat hij er niet werkelijk in slaagde, kan hem nauwelijks worden aangerekend. Terwijl zijn linkerhand bezig was met de solo, schakelde de rechterhand soms onverwachts over op het aanslaan van akkoorden. Ook het voortvarende spel van de bassist werkte niet altijd in zijn voordeel.

De zanger van SOG, die het had over de grote problemen van het menselijk bestaan in songs als War en Restless delirium, was nogal in zichzelf gekeerd. Zoals de hele groep, welbeschouwd. De afkorting SOG staat voor Sign Of Gomorra. Waarschijnlijk poogde de band een soort soundtrack van de hel weer te geven. Zelfs daar was het nog te beroerd voor. Het enige lichtpuntje, en dat zullen de leden van SOG zelf ook vast beschouwen als een positieve slotsom, is dat het optreden hen weer lekker een uurtje dichter bij de dood bracht.

Henrico Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden