Reinigingsdienst Utrecht weigert werk

Medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst van Utrecht hebben woensdag geweigerd om ongedierte te bestrijden in de Utrechtse Amstelstraat, waar vorige zomer in 78 huizen legionella was aangetroffen....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

De medewerkers waren bang om besmet te raken met de legionellabacterie, ondanks een verklaring van de gemeente dat de woningen ‘legionellaveilig’ waren.

De reinigingsdienst Stadswerken Stadswerken zou woensdagochtend beginnen met het verdelgen van muggen, zilvervisjes en ratten in de huizen, en had de bewoners aangekondigd tussen negen en tien uur langs te komen. Toen Stadswerken niet kwam opdagen, belde een bewoner met de dienst.

Stadswerken zei toen niet aan de slag te willen in de Amstelstraat, voordat de GG & GD Utrecht een schriftelijke verklaring gaf, waarin stond dat de medewerkers geen gevaar liepen. Die bevestiging bleef uit, waarop de dienst besloot geen medewerkers te sturen.

De bewoners van de Amstelstraat zijn laaiend. ‘Ongelooflijk dat een gemeentelijke dienst dit zo doet. Je gaat toch denken: kennelijk is wat voor gemeentemedewerkers gevaarlijk is, voor ons veilig’, zegt Renée van der Vecht van bewonersvereniging Legioen. Daarnaast is zij boos dat ze pas een dag later een verklaring kreeg van de gemeente.

Volgens de gemeentewoordvoerster gaat het om een misverstand, want de woningen zijn wel degelijk 'legionellaveilig'. ‘Ik kan nu niet zeggen hoe Stadswerken kon hebben gedacht dat dat niet zo is.'

Ook kan ze nog niet zeggen waarom de situatie niet meteen op woensdag werd opgelost, en wanneer Stadswerken alsnog aan de slag gaat.

De bewoners van de Amstelstraat klagen al jaren over vochtproblemen in hun woning. In nabijgelegen straten werd de legionellabacterie recentelijk ook gevonden. Drie mensen uit de Roerstraat hebben ernstig ziek in het ziekenhuis gelegen.

Pas vorig jaar werd onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de bacterie massaal aanwezig was. De gemeente en de woningcorporatie erkenden de afgelopen maanden dat ze in de Amstelstraat laks hebben opgetreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden