Reinigingsdienst begint stiptheidsactie uit protest

Zwerfvuil of vuilniszakken zonder Komokeurmerk? Die zullen vanaf volgende week een tijdje op straat blijven liggen. Dinsdag begint de eerste gemeentelijke reinigingsdienst met stiptheidsacties.

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Waar, wil FNV Abvakabo nog niet zeggen. Daarna volgen andere plaatsen, zegt de bond.

Oogje dichtknijpen

De reinigingsdiensten zullen zich tijdens hun actiedagen stipt aan hun werkinstructies houden en niet meer een oogje dichtknijpen als de burger zijn vuilnis niet volgens de regels aan de straatkant zet.

De acties maken deel uit van een uitgebreid programma dat gemeente- en provincieambtenaren in petto hebben, bleek woensdag bij een bespreking van de bonden en hun kaderleden. Zo zal vrijdag in het Zeeuwse provinciehuis een werkonderbreking worden gehouden. De werknemers krijgen dan een hoorcollege over koopkrachtbehoud in crisistijd. Komende weken zullen meer werkonderbrekingen volgen, aldus de bond.

De gemeente- en provincieambtenaren komen met de acties omdat ze boos zijn op hun werkgevers, die niet ingaan op hun cao-eis: een structurele loonsverhoging van 1 à 1,5 procent. De werkgevers willen niet verder gaan dan de nullijn, de provincies bieden wel een eenmalig extraatje van 1,2 procent.

Baanbehoud

De werkgevers vinden een structurele loonsverhoging niet verantwoord, omdat de overheden flink moeten bezuinigingen. ‘Het past niet in dit tijdsgewricht, we bevinden ons in een financieel onzekere situatie. Onze eerste zorg is baanbehoud en geen loonsverhoging’, zegt Tanja Klip, gedeputeerde van Drenthe en woordvoerder Werkgeverszaken.

De bestuurders hebben makkelijk praten, vindt Ruud Kuin, FNV-onderhandelaar. ‘Burgemeesters en andere bestuurders vallen onder een andere cao, die van rijksambtenaren. Zij zullen dit jaar een loonsverhoging krijgen van zo’n 3 procent. Dat is veel meer dan het behoud van koopkracht waar deze ambtenaren om vragen.’

Uit een peiling van InOverheid.nl, een carrièresite voor ambtenaren, zegt 70 procent van de ondervraagde gemeenteambtenaren dat hun eis tot meer loon reëel is, ondanks de huidige economische malaise. Eenderde van de gemeenteambtenaren is bereid actie te voeren voor een hoger loon.

Afval (ANP) Beeld
Afval (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden