Rein Molenaar, rietdekker

'WE KRIJGEN nu de erfenis van mijn opa. Wij vernieuwen de daken die hij meer dan vijftig jaar geleden heeft gemaakt....

Daniel Koning

'Mijn vader repareerde vooral, die moest de ruim vijftig jaar die een dak meegaat, overbruggen. De westkanten slijten het meest omdat de wind bijna altijd van die kant komt. Oostkanten vervangen we vrijwel nooit. Trouwens, je ziet eigenlijk alleen oplapstukken in boerderijen. Bij villa's zeggen ze al gauw: ''vervang het dak maar helemaal''.'

Rein, 43 jaar, runt het bedrijf samen met zijn broers Peter en Jan. 'Het beroep van rietdekker gaat altijd over van vader op zoon, er bestaat geen opleiding voor.

'Het kost een jaar of zeven om het in je vingers te krijgen. De moeilijkheid is dat je precies moet weten hoeveel je op een bepaalde plaats nodig hebt. Tegen de hoeken aan moet je dunnere bossen hebben. En bij dakkapellen en ronde kappen is het echt lastig. En riet is een natuurproduct, geen enkel bos is hetzelfde.'

De twee meter lange bossen worden op zeven plaatsen met draad aan de panlatten van het dak bevestigd, totdat er een laag ontstaan is van 28 centimeter dik.

'De meeste mensen snappen er niets van hoe dat werkt met zo'n rieten dak. Ze denken dat er nog plastic onder zit of pannen. Water zakt er maximaal vier centimeter in, daarna loopt het langs de rietjes naar beneden.'

Voordeel van riet is de isolerende werking: koel in de zomer, warm in de winter. 'Een rieten dak verhoogt de waarde van een huis. Soms laten mensen er voor vijftigduizend gulden een plaatsen, om er bij verkoop een ton meer voor te beuren.

'Je maakt iets moois, er blijven altijd mensen staan kijken als we bezig zijn, dat heeft een buschauffeur nooit. Je klanten zijn blij als je komt en blij als je weggaat, en je verdient een behoorlijk werkmansloon. Nee, ik kan geen leuker vak bedenken.

'We hoeven niet te adverteren want we hebben een wachtlijst van een jaar. In de kop van Noord Holland, waar wij werken, zijn tien bedrijven en in heel Nederland zo'n 250. Wij hebben de mazzel dat we ons eigen riet maaien. Het is van een hele goede kwaliteit en we hoeven niet, zoals de meeste anderen, te importeren.

'Een rieten dak kost ongeveer 25 procent meer dan een pannendak. Vroeger was het armoe: je legde op je dak wat langs de sloot groeide. Het brandgevaar valt erg mee. De verzekeringspremie is hoger, maar dat kunnen de mensen met zo'n dak wel betalen.

'Je hebt ook kunstriet. Het lijkt een beetje op die rietjes waarmee je drinkt. Wat een rotzooi is dat. Ik heb geen idee waarom mensen dat nemen.

'Duurzamer is het niet: heb je wel eens een schop gegeven tegen een regenpijp van tien jaar oud?'

Eigenlijk is Rein banketbakker. Na de mavo haalde hij het diploma. Hij werkte in het bakkersvak tot zijn vader hem op een dag vroeg: 'Wil je vandaag niet helpen maaien, ik heb een mannetje tekort.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden