Reigersman verstaat alleen eigen gelijk

Geef een brave hond een kluif, en die zal zijn baas met trouw belonen. Onthoud een koppig kind zijn snoepgoed, en het zal voortaan zijn bordje leegeten....

Maar wat te doen met Carel-Jan Reigersman?

Maandag kreeg de baas van HBG, de grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland, een keihard oordeel voor zijn kiezen van de Ondernemingskamer in de slepende baggeroorlog.

De uitkomst van dat gevecht lieten president Huub Willems en zijn mederechters onaangetast. HBG mocht rivaal Boskalis, die zowel goedschiks als kwaadschiks tot zaken probeerde te komen, 'in redelijkheid' de deur wijzen en in plaats daarvan kiezen voor een joint venture met Ballast Nedam.

Maar voor de middelen die HBG in de strijd wierp, hebben de rechters geen goed woord over. Reigersman en de zijnen hebben hun aandeelhouders dusdanig slecht geïnformeerd 'dat van wanbeleid moet worden gesproken'.

Het was, zacht gezegd, niet het eerste waarschuwingssignaal aan het adres van HBG in Rijswijk. Zo'n twintig jaar geleden deed HBG een grote overname in Engeland. Kort daarna bleek de Britse dochter zwaar verliesgevend; het kostte HBG jaren om het gat te dichten.

In 1997 stapten de Rijswijkers in het Duitse Wayss & Freytag. Zelfde verhaal, alleen waren de verliezen nu wat groter: bij elkaar ruim een miljard gulden. Keer op keer beloofde HBG beterschap, keer op keer vielen er nieuwe lijken uit de Duitse kast.

De aandeelhouders begrepen de boodschap. Zij keerden HBG massaal de rug toe. Het aandeel, ooit een parel van de Amsterdamse beurs, verwelkte tot een muurbloempje. Jan Veraart, de voorganger van Reigersman, begreep de boodschap. Toen langdurige fusiegesprekken met Boskalis mislukten, stapte hij op.

Alleen zijn opvolger wil de boodschap maar niet begrijpen. Reigersman geniet de twijfelachtige eer een van de zeer weinigen te zijn, die ooit de kwalificatie 'wanbeleid' kregen aangemeten.

En wat is zijn reactie? 'Er kan geen sprake zijn van wanbeleid bij het niet consulteren van de aandeelhouders. De Ondernemingskamer komt met regels die niet bestaan.'

Reigersman overweegt nu in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Een eventuele boodschap van 's lands hoogste rechter, zo is inmiddels duidelijk, zal hij slechts begrijpen als die hem volledig in het gelijk stelt.

Want op Carel-Jan Reigersman kan zelfs een hydraulische trilhamer geen vat krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden