Update

Rehwinkel ziet drie maanden af van wachtgeld

Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen zal drie maanden afzien van wachtgeld, solliciteren naar een betaalde baan en daarna mogelijk wel wachtgeld ontvangen als hij geen betaalde baan heeft.

Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen.Beeld anp

Dat is de strekking van een verklaring die hij vrijdag heeft verstuurd. 'Ondanks het wettelijke recht op wachtgeld zet ik deze stap om Groningen goed te verlaten, in het belang van mijn partij alsook ten behoeve van organisaties (UCLG, VNG) en personen die net als ik geschaad worden door deze kwestie', aldus Rehwinkel.

De burgemeester 'neemt afstand van berichtgeving in de afgelopen dagen over (internationale) functies die hij zou hebben verzonnen en kwalificaties als 'vrijwilligerswerk' dat hij in Barcelona op kosten van de belastingbetaler zou gaan doen'.

Gedoeld wordt op een functie bij het UCLG, het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel op vrijwilligersbasis zegt te gaan werken. In meerdere media werd woensdag getwijfeld aan het bestaan van die functie en het verzoek dat hem gedaan zou zijn daar rampenmanager te worden.

Rehwinkel legt per 1 november zijn functie als burgemeester vrijwillig neer om dan in Barcelona als vrijwilliger aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties.

Gemor
Volgens de verklaring van vrijdag is hij beschikbaar om ook na zijn vertrek als burgemeester van Groningen de functie te aanvaarden. Rehwinkel blijft erbij dat hij op 2 oktober door het Executive Bureau van de UCLG (United Cities Local Governments) gevraagd is op te treden als rapporteur op het gebied van het herinstalleren van lokale overheden na rampen en crisissituaties. 'Daarna worden de posities in die faciliteit ingevuld en ik moet nog niet speculeren of ik dan een van die posities ga vervullen.'

Over het wachtgeld waarop Rehwinkel formeel recht heeft, ontstond gemor bij meerdere lokale partijen en binnen Rehwinkels eigen partij, de PvdA.

'Vervelend'
In een interview met BNR Nieuwsradio vrijdagmiddag zei Rehwinkel dat hij alle ophef vervelend vindt. 'Misschien had het anders gekund, maar ik probeer nu een gebaar te maken. Ik hoop dat er wat rust komt voor de partij en voor mijn omgeving.'

De burgemeester benadrukte dat hij nu afziet van een regeling waarop hij wettelijk recht heeft en waarvan anderen ook gewoon gebruik maken. 'Maar soms is er een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden