Rehwinkel: 'Wel behulpzaam bij rellen Haren'

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel vindt niet dat hij 'niet behulpzaam' is geweest, ten tijde van de Facebookrellen in Haren. Die kritiek kreeg hij van de commissie-Cohen die de rellen onderzocht. Ook zegt Rehwinkel dat de Veiligheidsregio aan Haren wel degelijk hulp heeft aangeboden voorafgaand aan de rellen. Dat blijkt uit antwoorden, donderdag, van Rehwinkel op vragen van de SP in de Groningse gemeenteraad.

Burgemeester van Groningen Pieter RehwinkelBeeld anp

De commissie-Cohen verweet Rehwinkel dat het 'ongelukkig en onbehulpzaam' was om op de avond van de rellen alleen bussen met goedwillende feestgangers naar Groningen te laten rijden. Volgens Rehwinkel had hij de veiligheid in de stad Groningen niet kunnen waarborgen als hij ook relschoppers naar de stad had laten vervoeren.

Rehwinkel zegt dat de Veiligheidsregio Groningen, waarvan hij voorzitter is, de dag voor de rellen al ondersteuning had aangeboden aan de plaatsvervangend korpschef van de politie. De Veiligheidsregio komt pas in beeld als er wordt opgeschaald naar GRIP4, de hoogste alarmfase, zegt de burgemeester. Burgemeester Rob Bats van Haren had juist opgeschaald naar GRIP3 om op die manier meer mankracht in de vorm van communicatiemensen uit Groningen te krijgen. Volgens Rehwinkel is er in de dagen voor de rellen door communicatiemedewerkers van de brandweer, politie en gemeente 'contact en afstemming' geweest met hun collega's in Haren.

Ook vanuit de gemeente Groningen is er wel degelijk 'burenhulp' verleend, zegt Rehwinkel. 'Voorafgaand, tijdens en na afloop van Project X zijn diverse ambtenaren van de gemeente Groningen ingezet om de gemeente Haren te ondersteunen." Het ging daarbij onder andere om ondersteuning door een tiental communicatiemedewerkers, inzet van medewerkers en materieel van de Milieudienst en vervanging van de Harener gemeentesecretaris, aldus de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden