Rehabilitatie voor topambtenaar

Het tijdschrift Gay Krant en het weekblad Panorama hebben zich in hun artikel over de vermeende betrokkenheid van een topambtenaar van Justitie bij de ontuchtaffaire rond het Anne Frankplantsoen gebaseerd op 'onbetrouwbare bronnen'....

Dat schrijven de hoofdredacteuren Krol en Hitzert deze week in een commentaar in beide bladen. Volgens beide bladen bestaat er geen aanleiding om de integriteit van de topambtenaar in twijfel te trekken.

De rectificatie, vervat in een commentaar, volgt op een overleg tussen beide hoofdredacteuren en de topambtenaar. 'De inhoud van de commentaren was ons bekend. Daarover is een vorm van overleg geweest', bevestigt advocaat Harro Knijff.

De topambtenaar van het ministerie van Justitie beschouwt de commentaren als een rehabilitatie en ziet af van juridische stappen tegen beide bladen. 'We sluiten het dossier', aldus Knijff. In het omstreden artikel werd geïnsinueerd dat de topambtenaar seks met minderjarige jongens bedreef.

Volgens Krol en Hitzert zijn 'onze verslaggevers tijdens hun vervolgonderzoek van de afgelopen weken op nieuwe bronnen gestuit die een ander licht werpen op dit hoofdstuk in ons journalistieke dossier waarin de wandel werd beschreven van de topambtenaar van het ministerie van Justitie'.

Ook het AIVD-onderzoek naar de levenswandel van de topambtenaar, dat voorafging aan zijn benoeming vorig jaar, leverde geen belastende feiten op. 'Anders dan ons is verteld, heeft de AIVD uiteindelijk vastgesteld dat die geruchten ongegrond waren', aldus de Gay Krant en Panorama.

Minister Donner is tevreden met de publieke rehabilitatie van de man. Hij verweet beide bladen direct na hun publicatie riooljournalistiek te bedrijven.

Vermoedelijk reageerde de minister zo fel omdat hij opnieuw dezelfde verhalen zag opduiken als de geruchten waarvan de AIVD een jaar eerder al had geconcludeerd dat ze niet op waarheid berusten.

De bewindsman hoopt dat ook andere media die in de affaire 'voluit' zijn gegaan en daarmee het imago van het ministerie hebben aangetast, tot rectificatie zullen overgaan. Volgens een woordvoerder, die met name SBS en het actualiteitenprogramma Nova noemde, zijn juridische stappen tegen deze media niet uitgesloten.

Hoofdredacteur Krol van de Gay Krant wil geen commentaar geven op de rectificatie. Zijn collega Hitzert van Panorama noemt het 'geen rectificatie, maar een aanvulling op de berichtgeving'. Hij bevestigt dat de topambtenaar en zijn advocaat het hoofdredactionele commentaar, in beide bladen gelijkluidend, van tevoren hebben ingezien.

Hebben zij het ook expliciet goedgekeurd? Hitzert: 'Dat doet niet ter zake.' Maar de indruk wordt toch gewekt dat met deze 'rectificatie' een schikking buiten de rechtszaal is getroffen? 'Daar zeg ik niks over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.