Cijfers bij het nieuws

Reguliere zorg opnieuw in het gedrang door oplopende ziekenhuisopnames covid-patiënten

De belangrijkste coronacijfers van maandag: in Nederland en België zijn oplopende ziekenhuiscijfers mogelijk reden voor aanvullende coronamaatregelen.

Semina Ajrovic
Een coronapatient wordt geholpen door een verpleegkundige in Eindhoven. Beeld ANP
Een coronapatient wordt geholpen door een verpleegkundige in Eindhoven.Beeld ANP

Snelle stijging ziekenhuiscijfers corona, reguliere zorg op ic neemt gestaag af

De ziekenhuiscijfers stijgen sneller dan verwacht, daardoor gaat het kabinet volgende week vervroegd in beraad over mogelijk nieuwe maatregelen. Deze week werden dagelijks gemiddeld 108 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 50 procent meer dan een week eerder. Door de hoge instroom stijgt ook het totaal aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, voorspelde vorige week dat de ziekenhuisbezetting door covid-19 nog zal oplopen tot zo’n 800 patiënten. Op maandagmiddag bezetten de covid-patiënten gezamenlijk al 796 bedden, 30 procent meer dan vorige week. Van deze patiënten liggen er 199 op een intensivecareafdeling. Het aantal patiënten dat met andere aandoeningen dan covid-19 op de ic ligt neemt al twee weken gestaag af, naar 540 op maandag. De totale ic-bezetting telt daarmee 739 patiënten. Voor de pandemie telden ziekenhuizen gezamenlijk doorgaans zo’n 800 ic-patiënten. De huidige grens van de ic-capaciteit ligt rond de 1.150. Coronapatiënten liggen gemiddeld langer op de ic, wat zorgt voor extra druk op de bezetting.

België ook vervroegd in beraad over uitbreiding coronamaatregelen

Ook in België wordt door de oplopende coronacijfers gesproken over een mogelijke uitbreiding van de coronamaatregelen. Het kernkabinet kwam op maandag op verzoek van premier Alexander De Croo vervroegd bijeen om de over de oplopende coronacijfers te praten. Op tafel ligt onder meer uitbreiding van het thuiswerkadvies en herinvoering van de mondkapjesplicht in Vlaanderen. Die laatste werd begin oktober nog afgeschaft voor horeca en winkels. België ziet de ziekenhuiscijfers ook sterk oplopen, het aantal opnamen naar inwonertal is er net iets hoger dan in Nederland. Voor het weekend werden al dagelijks gemiddeld 101 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 67 procent meer dan in de voorafgaande week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden