Nieuws

Registratiedoorgifte hapert bij huisartsen en GGD’s: gaat digitale vaccinatiepaspoort werken op 1 juli?

Nederlanders met vakantieplannen maken zich zorgen over het moment dat hun digitale vaccinatiepaspoort gaat werken. Bij de huisartsen hapert de administratie, bij de GGD's lijkt het goed te komen, al is er een achterstand. Coronaminister Hugo de Jonge is niet ongerust, aldus een woordvoerder.

Een huisarts in Groningen vaccineert half april thuis een echtpaar dat niet naar de priklocatie kan komen.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een huisarts in Groningen vaccineert half april thuis een echtpaar dat niet naar de priklocatie kan komen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Wie bij de GGD zijn vaccinatieprik haalt, kan hoe dan ook vanaf 1 juli een ‘groene’ QR-code bemachtigen om mee te kunnen reizen – ook als de GGD zijn gegevens nog niet naar het RIVM heeft doorgezet. Voor wie bij de huisarts, in een instelling of in het ziekenhuis is geprikt, is dit volgens de woordvoerder minder zeker.

Het Europees vaccinatiepaspoort, dat in Nederland op de mobiele telefoon is te downloaden onder de naam ‘coronacheck’, zal met een update vanaf 1 juli naar behoren werken, zegt de woordvoerder. De app haalt een QR-code op; daarna kan een controleur, bijvoorbeeld een douanebeambte, deze uitlezen. De persoonlijke vaccinatiegegevens worden niet alleen geput uit het centrale vaccinatieregistratiesysteem CIMS van het RIVM, maar ook uit het eigen registratiesysteem van de GGD’s. ‘Deze koppelingen zijn zo goed als klaar. We zijn er vrij zeker van dat dit vóór 1 juli op orde is’, zegt de woordvoerder van de minister.

Gevaccineerden bij de GGD’s van wie de gegevens nog niet zijn doorgegeven aan het RIVM, hoeven zich dus geen zorgen te maken dat zij daardoor het zogeheten Digitale Corona Certificaat mislopen, beklemtoont ook de GGD. Al twee weken stagneert daar de doorgifte van de vaccinatieregistratie: de gegevens over zo’n 1,1 miljoen bij de GGD’s uitgevoerde inentingen zijn nog niet beland in het centrale systeem van het RIVM.

Aantonen

Het wil maar niet lukken de registratie van de vaccinaties in Nederland op orde te krijgen. De huisartsen en de medische instellingen kampen al langer met een achterstand bij de doorgifte. En nu dus ook de GGD’s, die tot twee weken terug als enige wel alle data zonder problemen aan het RIVM doorgaven. De GGD’s zetten verreweg de meeste prikken. Van de bijna 13 miljoen vaccinaties zijn er bijna 10 miljoen door de GGD’s uitgevoerd.

De registraties houden de gemoederen bezig sinds duidelijk is dat deze gegevens nodig zijn voor het verkrijgen van de begeerde vaccinatie-QR-code. Die is vanaf 1 juli te gebruiken door bijvoorbeeld bezoekers van een festival of vakantiegangers die door Europa reizen. Wie niet kan aantonen dat hij is gevaccineerd, moet een recente negatieve coronatest kunnen overleggen.

Voor het vaccinatiepaspoort wil het ministerie van Volksgezondheid de gegevens ook rechtstreeks halen uit de systemen van de ‘prikkende instanties’: de GGD’s, de huistartsen en de woonzorginstellingen. Die rechtstreekse gegevenskoppeling is ook nodig omdat zo’n 7 procent van de gevaccineerden niet wil dat gegevens worden gedeeld met het centrale registratiesysteem van het RIVM. Doordat die gegevens wel geregistreerd staan bij de prikkende instanties, kunnen ook de gevaccineerden die hun informatie niet delen met het RIVM in aanmerking komen voor een ‘groene’ reis-QR-code.

Optie

De gegevenskoppeling met het GGD-systeem lukt dus, maar met de systemen van de huisartsen, ziekenhuizen en instellingen is het volgens de ministerwoordvoerder lastiger de verbinding te leggen. De gegevens over ruim 60 procent van de bijna 2 miljoen prikken die bij de huisartsen zijn gezet (bij de 60- tot 65-jarigen), zijn in het centrale RIVM-systeem beland. Ongeveer tweederde van de 1,3 miljoen prikken in de instellingen zijn inmiddels centraal geregistreerd.

Daarom werkt het ministerie aan een optie waarbij de patiënt zelf de huisarts moet bellen als de vaccinatiegegevens niet te zien zijn in de app. Huisartsen moeten die gegevens dan per persoon gaan verstrekken. ‘Het kan zijn dat dit niet in alle gevallen meteen lukt’, aldus de woordvoerder.

Het RIVM wil dat het registratiesysteem CIMS snel compleet is, om het vaccinatieproces goed te volgen. Nu is er, door de achterstanden, nog geen goed zicht op de vaccinatiegraad onder de 60- tot 65-jarigen. Ook van de vaccinatiebereidheid onder de jongere groepen die nu worden uitgenodigd ontbreekt het overzicht.

Ondertussen werkt de GGD met man en macht om de registratiedoorgifte naar het RIVM weer op orde te krijgen, zegt een woordvoerder. De oorzaak van het probleem is nog niet gevonden en evenmin is duidelijk wanneer de zaak weer op orde is. Van ongeveer een kwart van de pas gezette vaccinaties is de registratie nog niet doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden