Registratie verkiezingen gesloten: op de valreep doen nog 15 nieuwe partijen mee

Partij Voor De Mens (PVDM) en alle overige aardbewoners, Club van niet kiezers en NLB (Nederlandbeter). De Kiesraad heeft op de valreep nog 19 nieuwe politieke partijen geregistreerd voor de verkiezingen van 12 september. In totaal hebben zich 50 partijen aangemeld. De registratie is nu gesloten.

Een jongetje doet het stembiljet van zijn moeder voor de gemeenteraadsverkiezingen in de stembus op het Stadhuis in Rotterdam, 1 maart 2011.Beeld ANP

Politieke partijen hadden tot gisteren de tijd om hun naam bij de Kiesraad te registreren. Sinds 12 juni hebben zich nog 19 partijen aangemeld, waaronder het Democratisch Politiek Keerpunt (DKP) van Hero Brinkman.

Andere partijen die zich nog lieten registreren zijn Red het Noorden, Het Sociaal Contract, Democratische Partij Nederland (DPN), Kleptocraten, NLB (Nederlandbeter), PAO (Partij Anti Onrecht), HHH Partij, Politiek Correct, P.V.D.M. en alle overige aardbewoners, Club van niet kiezers, Europese Federalistische Partij, Politieke Partij NXD, Partij voor het Volk, en ODVN.

Aan de naam van een partij zijn nogal wat eisen gesteld in de kieswet. Zo mag de aanduiding van de politieke partij niet meer dan 35 letters bevatten. Hij mag ook niet teveel lijken op die van een bestaande partij. Alle geregistreerde partijen moeten bovendien een borgsom betalen van 450 euro. Die krijgen ze alleen terug als ze voor 31 juli een geldige kandidatenlijst hebben ingeleverd.

De kiesraad wees één verzoek af. De partijnaam Occupy Politiek werd niet geaccepteerd, omdat ten onrechte de indruk werd gewekt dat de partij verbonden zou zijn aan de protestbeweging Occupy. De kieswet verbiedt namen die misleidend zijn.

Drempels
Er zijn nóg een paar drempels voor nieuwe partijen opgeworpen. Elke partij die nog niet in de Kamer zit, moet in alle 20 kieskringen 30 steunverklaringen te verzamelen en deze aan de Kiesraad laten zien. Dat komt neer op 600 handtekeningen. Verder moet er een borgsom van 11.250 euro worden betaald, die alleen wordt teruggegeven als de betreffende partij een minimaal aantal stemmen haalt - 75 procent van het aantal stemmen dat nodig is om één zetel te bemachtigen. De 'kiesdeler' bedroeg in 2010 ruim 66.000 stemmen.

In de praktijk blijkt dat bovenstaande eisen voor veel geregistreerde partijen niet haalbaar zijn. Het aantal partijen dat meedoet aan de verkiezingen zal dan ook een stuk lager liggen. In 2010 bevatte het register 61 namen; uiteindelijk deden 19 partijen mee aan de verkiezingen.

Nieuwe namen
Naast de bekende politieke partijen die nu actief zijn in het parlement, stonden de volgende partijen al enige tijd in het register: Nieuw Nederland, Partij voor Mens en Spirit (MenS), Heel NL, Partij één, Piratenpartij, Liberaal Democratische Partij, De Groenen, 50PLUS, Unie van Democraten, Groen Rechts, Nederland Lokaal, MOED, Anti Euro Partij, Wilhelmus van Nassauwe, Beter Nederland, SOPN.

Eerder deze maand, op 12 juni, kwamen daar zeven nieuwe partijen bij: Partij van de Toekomst , FAMILIA, Libertarische Partij , Anti Europa Partij, Platform Gelijk Staatsburgerschap V/M, IQ-Partij ; met IQ voor Eerlijkheid, en de Partij Onze Nederlandse Samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden