Regisseur Joost van Ginkel over 170Hz, een film in gebarentaal

De 40-jarige Joost van Ginkel werkte 12 jaar als televisiemaker toen hij in 2008 in eigen beheer de korte film Zand maakte - die meteen werd geselecteerd voor het filmfestival in Venetië. In zijn poëtische liefdesfilm170 Hz spreken de acteurs alleen in gebarentaal. De film leunt op een intrigerende muziek- en geluidstrack en sterke beeldtaal.

'Een paar jaar geleden fietste ik langs een grote groep mensen op de Stadhouderskade in Amsterdam, toen ik me opeens realiseerde dat er iets niet klopte. Ik hoorde niets. Toen ik verbaasd afstapte, bleek het een groep doven te zijn die voor het dovenontmoetingscentrum stond. Ik heb een poos naar ze staan kijken en dacht: wat een prachtige taal is dat, gebarentaal. Die ga ik gebruiken voor een film.

'Natuurlijk hebben veelmensen me gevraagd of ik dat nou wel zou doen - overigens geen mensen van het Filmfonds of de VPRO.Maar andere vertrouwelingen vroegen zich wel af hoe dat nou moest, 90minuten zonder spraak. Maar daar was ik helemaal niet bang voor. Omdat je alleen de mimiek en de energie hebt, wordt het meteen poëtisch.

'Bovendien heb je meteen een instrument om in een heel aparte sfeer te komen. Maar het was eerder een gevoelsmatige keuze dan een beredeneerde.

'Wat ik me misschien niet voldoende heb gerealiseerd, is dat alle gebaren altijd goed te zien moeten zijn. Je kunt niet een taal lenen en vervolgens zeggen: de film is alleen voor horenden. Doven, of mensen die gebruik maken van gebarentaal,moeten hem kunnen volgen. Dat moet.

'Dus alles klopt in de film. Twee dove jongeren, Mariko van der Garde en Serhat Agacan, hebben het script gelezen en zijn maandenlang als gebarentaal- coach en medevertalers betrokken geweest bij 170Hz. En ook op de set waren ze tijdens de opnamen aanwezig.

'Maar vervreemdend, ja, dat is wel zo. Alles is net een beetje té: de decors, de kleding. Voor mijn gevoel klopt het als geheel. Het maakt de film grimmig, groots, en romantisch. Een duister liefdesverhaal. 'Ik heb tien jaar lang zo'n beetje alle films gezien die uitkwamen. En ik vond het fijn als ik iets zag wat ik nog niet gezien had, of iets voelde wat ik nog niet had gevoeld. Dat is cinema voor mij. Daar wil ik wel een kaartje voor kopen.

'Ik vind de druk wel hoog ja, op zo'n debuutfilm. Het is nogal wat dat mensen zoveel vertrouwen in je hebben dat ze zeggen: hier heb je 7,5 ton. Het is ook gemeenschapsgeld, dus je hebt wel de plicht om er iets bijzonders van te maken. Maar je legt ook druk op jezelf. Iemand zei ooit tegen me: bij elke film moet je de allerbeste film van de wereld willen maken. Want als dat niet zo is, waarom zou je het dan doen? Natuurlijk lukt dat nooit, er zijn altijd dingen op aan te merken, maar het moet wel je ambitie zijn.'

170Hz gaat vanavond in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht, in de Stadsschouwburg. De film is morgenochtend en -avond te zien, en aanstaande donderdag.

Filmmaker Joost van Ginkel. © Joost van den Broek / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden