Regio

Van der List zet zichzelf en de lezer meesterlijk op het verkeerde been. Ik raak niet snel opgewonden van verhalen over het gebrek aan culturele meerwaarde van minderheden in ons land, net zo min als van het tegendeel: de automatische verrijking van de cultuur als je minderheden binnenhaalt....

Er is echter iets anders waar wij wel degelijk buitenlandse hulp bij nodig hebben: het verrijken van onze economie. Het grootste deel van die hulp kan gelukkig in het buitenland zelf gerealiseerd worden: oliewinning voor onze files, veevoer-verbouw voor onze varkenspest, kobalt voor de computerindustrie en daarmee onze RSI-armpjes.

Het is met die multiculturele samenleving net als met het weer: je kunt er best voor of tegen zijn, feit is dat die bestaat en het gevolg is van onze economische wensen in het verleden, de obscene welvaartsverschillen in de wereld en de chaos die daaruit voortvloeit. En omdat je voor sommige onderdelen van onze economie - de bouw, de tuinbouw, vuilnisdienst - toch buitenlanders nodig hebt, wonen die dus noodgedwongen hier. Onvermijdelijk is dat die weer aan anderen vertellen hoe prettig toeven het hier is. Niet de bedoeling, maar daarmee moeten we leren leven. En dat van die Vietnamese loempia's of die hoofddoekjes? Da's maar bijzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden