Regioregering Catalonië lukt toch, zonder Mas

Een 'Catalaanse staat' is toch weer een stapje dichterbij gekomen. In Barcelona is zondagavond een nieuwe regioregering gevormd met de afscheidingsbeweging die eenzijdig de onafhankelijkheid wil uitroepen, maar zonder de huidige regiopresident Artur Mas.

Steven Adolf
In Barcelona is zondagavond een nieuwe regioregering gevormd zonder de huidige regiopresident Artur Mas, op de foto rechts. Beeld reuters
In Barcelona is zondagavond een nieuwe regioregering gevormd zonder de huidige regiopresident Artur Mas, op de foto rechts.Beeld reuters

Op de valreep wisten de nationalistische partijen en burgerbewegingen net genoeg stemmen te krijgen. Zaterdag werd daartoe onverwacht een akkoord bereikt met de 'antikapitalistische' partij CUP die eerder steun had geweigerd.

Het zorgde voor grote ophef. Nog tijdens het debat in het Catalaanse parlement waarschuwde de Spaanse premier Mariano Rajoy gisteravond dat de centrale regering in Madrid op geen enkele manier zal toestaan dat er wetten of besluiten worden aangenomen die strijdig zijn met de Spaanse grondwet. De premier onderstreepte dat de regering daarbij de middelen heeft om de lokale bestuurders die hiervoor verantwoordelijk zijn uit hun ambt te zetten.

In zijn eerste optreden voorspelde de nieuwe regiopresident Carles Puigdemont 'een moeilijke tijd, niet geschikt voor lafaards'. Hij wil snel overleggen met de regering in Madrid en de Europese autoriteiten over de voorbereiding van de afscheiding, die binnen anderhalf jaar gestalte zou moeten krijgen.

Nieuwe verkiezingen

De formatie van de regionale Catalaanse regering maakte dit weekeinde opnieuw een onverwachte draai. De CUP staakte haar verzet in ruil voor het vertrek van de zittende regiopresident Artur Mas. Die was tot dusver de onbetwiste kandidaat van de afscheidingsbeweging voor het nieuwe presidentschap, maar de antikapitalisten eisten zijn terugtreden vanwege de stroom van corruptieschandalen in zijn partij. Met het uitblijven van hun steun leken nieuwe verkiezingen in maart onvermijdelijk geworden.

Op een lange persconferentie, waarin hij uitgebreid zijn eigen verdiensten onderstreepte, verklaarde Mas dat hij terug trad 'om het afscheidingsproces te redden'. Volgens de regiopresident betekent het afblazen van nieuwe verkiezingen dat er een 'stabiele horizon' voor een 'solide project' van een eigen Catalaanse staat is geschapen.

'We hebben Mas op de mestvaalt van de geschiedenis gegooid', meende daarentegen een woordvoerder van de radicale CUP.

Twijfelachtig democratisch gehalte

Mas, die overigens naar eigen zeggen niet zal terugtreden uit de politiek, maakt plaats voor de vrijwel onbekende Puigdemont, sinds vier jaar burgemeester van de provincieplaats Girona en voorzitter van de vereniging van gemeenten die zich achter de afscheiding van de Catalaanse staat hebben geplaatst. Als de nummer drie op de lokale lijst werd hij gekozen.

De oppositie van niet-nationalisten in Catalonië maakte bezwaar tegen het veronderstelde twijfelachtige democratische gehalte van de gang van zaken. Parlementsleden van de CUP traden namelijk toe tot de afscheidingsbeweging om een absolute meerderheid te garanderen. Daarnaast werd van verschillende kanten de vrees uitgesproken dat de noodzakelijke steun van een radicale antisysteempartij de nieuwe regioregering in hoge mate instabiel zal maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden