Regiopolitie krijgt bijstand met oud en nieuw

De regiokorpsen van politie krijgen met de jaarwisseling bijstand van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het gaat om medewerkers uit diverse disciplines die het de politie makkelijker moeten maken de controle te houden tijdens wat wel het grootste risico-evenement van het jaar wordt genoemd.

ANP

De marechaussee zet ongeveer 180 mensen in voor bijstand aan zes regiokorpsen, meldt de KMAR maandag. Het gaat om zowel ME als reguliere politieagenten. Voor Hollands-Midden, Gelderland-Zuid en Midden- en West-Brabant komt er bijstand in de vorm van ME. Aan Gelderland-Zuid stelt de marechaussee ook een aanhoudingseenheid ter beschikking gesteld. Gewoon politiepersoneel, oftewel de ‘platte petten', wordt ingezet in Hollands-Midden, Zeeland, Drenthe en Gooi- en Vechtstreek, meldt de KMAR.

Het landelijke KLPD zet medwerkers van onder meer de verkeerspolitie, spoorwegpolitie en waterpolitie in ter ondersteuning van de politie in de regio, meldt het korps in het KLPD Magazine van begin december. In totaal zullen tijdens oud en nieuw 550 tot 600 KLPD'ers op de been zijn. De regiokorpsen krijgen naar verwachting door deze hulp meer ruimte om hun eigen mensen in de basispolitiezorg te krijgen, aldus het magazine.

Ook zet het landelijke politiekorps specialisten in voor flexibele camerateams, die beelden opnemen van ongeregeldheden. Deze teams worden beschermd door leden van de Dienst koninklijke en diplomatieke beveiliging, ook een onderdeel van het KLPD. Ook zijn rond de jaarwisseling twee helikopters met bemanning van het korps beschikbaar.

Tijdens de jaarwisseling 2008-2009 is voor vele miljoenen euro's schade aangericht en hadden 5412 incidenten plaats. De politie hield 1137 personen aan, een beduidend hoger aantal dan het jaar ervoor. De politie schreef de stijging toe aan het lik-op-stukbeleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden