Cijfers bij het nieuws

Regionaal al stijging besmettingen, cijfers volgende week niet betrouwbaar

Coronavirus in Nederland en België.

De politie houdt een man aan op het Museumplein die demonstreert tegen het coronabeleid. Beeld ANP
De politie houdt een man aan op het Museumplein die demonstreert tegen het coronabeleid.Beeld ANP

Afname besmettingen nog maar 8 procent op weekbasis, komende week minder betrouwbare cijfers

De daling van het aantal gemelde besmettingen gaat steeds minder snel. De afgelopen week zijn 27.285 Nederlanders positief getest, 8 procent minder dan de week daarvoor. Toen was de daling nog 19 procent. De weekcijfers geven een beter beeld van de trend dan de soms sterk schommelende dagcijfers. Zondag meldde het RIVM 3.963 besmettingen, beduidend meer dan de 3.700 van vorige week zondag. Het weekgemiddelde van de gemelde besmettingen is sinds donderdag vrijwel niet meer gedaald en nam zondag zelfs iets toe. De komende dagen zullen de cijfers een incompleet beeld geven doordat op zondag alle teststraten gesloten waren vanwege de barre weersomstandigheden. Juist nu uit de cijfers moet blijken of de maatregelen het gewenste effect hebben en of versoepeling mogelijk is, is er door het winterweer minder zicht op de uitbraak.

Stijging besmettingsmeldingen in België, ic-bezetting laag

Bij de zuiderburen stijgt het aantal gemelde besmettingen op weekbasis. De afgelopen week zijn 16.568 besmettingen gemeld, 4 procent meer dan een week eerder en 14 procent meer dan twee weken geleden. Het aantal testen nam ook toe, maar het percentage positieve testen is vrij constant, rond de 5,5 procent. In Nederland is ruim 11 procent van de coronatesten positief. Goed nieuws is er ook in België, het aantal corona-patiënten op de ic, 291, is lager dan het in maanden is geweest.

Delen van noord- en midden-Nederland melden meer besmettingen dan vorige week

In delen van Nederland is al geen sprake meer van een afname van het aantal positieve testen. In de veiligheidsregio’s Gooi- en Vechtstreek, Friesland, Utrecht en Drenthe zijn de afgelopen zeven dagen meer besmettingen gemeld dan vorige week. In Brabant-Noord en Hollands-Midden zijn ongeveer evenveel inwoners positief getest. In Limburg-Noord en Zaanstreek-Waterland, de veiligheidsregio’s met momenteel de meeste positief geteste personen omgerekend naar inwonertal, is nog wel een daling te zien. In beide regio’s zijn deze week zo’n 4 procent minder besmettingen gemeld. In Twente en Zeeland was deze week de snelste afname van het aantal besmettingen, bijna 30 procent. De gemeenten Echt-Susteren, Druten en Koggenland melden deze week meer dan 400 besmettingen per 100 duizend inwoners. Vlieland en Schiermonnikoog waren de enige gemeenten waar geen inwoners positief testen deze week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden