Regio Amsterdam zou voor elk probleem aparte bestuursgroepen moeten vormen ROA kiest voor 'samenwerking op maat'

'Samenwerking op maat' moet de nieuwe formule worden voor bovengemeentelijke vormen van bestuur in de regio Amsterdam. De drie woorden zijn het credo van een voorstel voor toekomstige samenwerking, dat is opgesteld door het dagelijks bestuur van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), een instituut dat ooit was bedoeld als voorloper...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nadat die beoogde bestuursvorm door de inwoners van Amsterdam en later ook door het parlement van tafel was geveegd, stonden de gemeenten in de Amsterdamse regio voor de vraag: Hoe verder? Want er lagen nu eenmaal heel wat bestuurlijke problemen die niet door één gemeente alleen konden worden opgelost.

Het ROA-bestuur heeft in principe gekozen voor wat de 'lijn-Van Kemenade' kan worden genoemd. 'Pak de zaken aan per onderwerp en vorm voor elk van de problemen aparte bestuursgroepen', luidde diens aanbeveling na het echec van de stadsprovincie.

De ROA-voorstellen zijn aangeboden aan de betrokken gemeenten en het provinciebestuur van Noord-Holland. In de eerste zin ervan laten de opstellers meteen weten dat niet meer wordt gedacht aan 'de totstandbrenging van nieuwe bestuurlijke constructies'. In de toekomst zal de inhoud van de problematiek centraal moeten staan, aldus het ROA. Afhankelijk daarvan zal moeten worden gezocht naar de beste samenwerkings- en bestuursvormen.

Bovendien tellen grenzen minder dan vroeger: in sommige gevallen zullen ook gemeenten van buiten het bestaande ROA-gebied bij een kwestie moeten worden betrokken. In andere gevallen kan een samenwerkingsverband beperkt blijven tot twee of drie deelnemers. Die deelnemers zullen overigens niet alleen overheden zijn; soms zal ook aan maatschappelijke en private instellingen gevraagd moeten worden mee te doen.

Op een aantal gebieden bestaat al een geregelde samenwerking in ROA-verband. Genoemd worden onder meer het openbaar vervoer en het verkeer, de woningbouw, het voorkomen van een tweedeling in de maatschappij, de jeugdhulp, het beheer van landelijk groen en de versterking van de internationale economische positie van de regio. Verder zijn het project-Schiphol en de ontwikkeling van het Noordzeekanaal-gebied voorbeelden van bijzondere samenwerkingsverbanden die goed blijken te functioneren.

'Met deze zaken moeten we natuurlijk gewoon doorgaan', vindt het ROA. Voor nieuwe onderwerpen van samenwerking is in de ROA-voorstellen een strategie ontwikkeld waarvan de hoofdpunten zijn: een goede regie, waar nodig arbitrage, eerlijke spelregels, een duidelijk takenpakket, ambtelijke ondersteuning en een democratisch draagvlak, dat zal worden gevormd door bestaande gekozen bestuurslichamen als stadsdeelraden, gemeenteraden en Provinciale Staten.

Dit alles moet nog worden uitgewerkt in een convenant voor de nieuwe samenwerkingsvormen dat het komend najaar aan de deelnemers wordt voorgelegd. Het convenant zal ertoe moeten leiden dat deelnemers 'hun beleid niet meer voeren vanuit schuttersputten', maar zonder vrees voor de ander gaan werken aan de oplossing van bestuurlijke problemen.

De opstellers schrijven dat hun voorstellen geformuleerd zijn na een brede en intensieve consultatie van alle betrokken bestuurlijke partners in de regio, inclusief het provinciebestuur. Ook is er overleg geweest met staatssecretaris A. van de Vondervoort van Binnenlandse Zaken, die tot het allerlaatst gevochten heeft voor de vorming van een stadsprovincie.

Niet alleen aan de huidige ROA-gemeenten, maar ook aan Almere, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Beverwijk en Velsen is gevraagd op de voorstellen te reageren. 'De gemeenten zullen in april en mei besluiten moeten nemen', aldus het ROA-bestuur. 'We hopen op een zo breed mogelijke consensus. Op basis van de ingenomen standpunten maakt de regioraad van het ROA vervolgens de balans op. Daarna zullen de partijen in de regio het gesprek aangaan met het kabinet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden