Regilio Tuur vindt straf belachelijk

Gevraagd naar een korte reactie op de taakstraf die de rechter hem zojuist heeft opgelegd, snauwt Regilio Tuur als een volleerde Edgar Davids: 'Heel kort: belachelijk....

Tuurs familie en zijn trainer 'ome' Jan Schildkamp blijven na de uitspraak in de hal wachten. Een stuk opgeluchter dan Tuur zelf - het 33-jarige probleemkind komt na drie maanden in het Huis van Bewaring in Scheveningen immers weer vrij. 'Ik weet ook niet wat hij met dat ''belachelijk'' bedoelde', zegt Schildkamp. 'Er zijn dingen gebeurd waar wij niet bij waren.'

Regilio Tuur werd dinsdag voor de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en het verrichten van 210 uur onbetaalde arbeid ter vervanging van nog eens vijf maanden gevangenisstraf.

Na aftrek van voorarrest resteert hiervan 51 uur. De eis was twaalf maanden cel.

De rechter acht bewezen dat Tuur gedurende een periode van anderhalf jaar zijn (ex-)vriendin mishandelde. Twee keer liepen de schermutselingen volledig uit de hand en poogde de bokser haar zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

Het slachtoffer liep onder meer een gescheurd trommelvlies, gekneusde ribben, bulten op haar hoofd en een gezwollen rechterwang op.

Voor een eerdere voorwaardelijke straf, wegens mishandeling van zijn ex-vrouw, kreeg Tuur nog eens 100 uur dienstverlening. Hij moet zich bovendien gedragen naar de aanwijzingen van de reclassering en gaat, op eigen verzoek, in behandeling bij een psychiatrische instelling.

Het is snel bergafwaarts gegaan met Regilio Tuur. Op 16 januari 1997 maakte hij bekend met onmiddellijke ingang te stoppen met zijn carrière als profbokser. Waarom werd nooit echt duidelijk. Tuur deed afstand van zijn WBO-wereldtitel in het supervedergewicht. 'Missie volbracht', zei hij, refererend aan zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoul, waar hij de Amerikaanse favoriet Banks knock-out sloeg. Vervolgens was hij professional in Amerika, Europees kampioen en in 1994 wereldkampioen. Hij zou in de modewereld verder gaan.

Vorig jaar zag je hem nog wel eens in zijn strakke zwarte pak en coltrui voor zijn kledingzaak op de Rotterdamse Oude Binnenweg, Regiolio The Shop met een exclusieve herenlijn. Je kwam hem tegen in de ijssalon aan de overkant, nippend van een espresso. Groepjes scholieren raakten in vervoering als ze hem zagen. Tuur was een rolmodel.

'Een toffe gast', zeggen mensen die hem kennen. Zo gaf hij tweehonderd bodywarmers aan de verkopers van de Straatkrant toen die van 'krant' een 'magazine' werd. Hij werd lijstduwer voor een ouderenpartij en zou meewerken aan een promotiecampagne om vrijwilligers te werven voor het politiekorps Rotterdam-Rijnmond.

Maar er was ook een andere Tuur. Een man die afspraken niet nakwam. Een man met een super ego, dat veel te groot bleek voor zijn kledingzaak (er hing een gips afdruk van Tuurs hoofd boven de deur), die vorig jaar failliet ging. Een man die zijn vrouw en daarna zijn vriendin mishandelde. Volgens de psycholoog en psychiater die hem onderzochten, heeft de ex-bokser een ernstige emotionele ontwikkelingsstoornis. Hij kan er slecht tegen als hij in de steek wordt gelaten of dreigt te worden gelaten.

De rechter verwees gisteren naar Tuur als iemand 'zonder vaste woon- of verblijfplaats'. Volgens zijn moeder is dat beeld van de ultieme loser onzin. 'Hij heeft een huis in Amsterdam. Alleen staat hij daar niet ingeschreven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden