NieuwsVerkiezingen Myanmar

Regeringspartij van Aung San Suu Kyi claimt verkiezingszege in Myanmar

De regeringspartij van Aung San Suu Kyi heeft maandag de overwinning opgeëist in de parlementsverkiezingen in Myanmar. Het waren de tweede verkiezingen in het land sinds een militaire dictatuur in 2015 na vijftig jaar moest plaatsmaken voor een burgerregering.

Aanhangers van de NLD, de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi, vieren feest na de verkiezingszege.  Beeld AFP
Aanhangers van de NLD, de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi, vieren feest na de verkiezingszege.Beeld AFP

De verkiezingen van zondag werden algemeen gezien als een test voor het beleid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van ‘staatsadviseur’ en de facto regeringsleider Aung San Suu Kyi. De 75-jarige Nobelprijswinnaar is bij de bevolking nog populair, maar haar regering heeft te kampen met de gevolgen van de coronacrisis, economische terugval en gewapende etnische conflicten.

De NLD zegt op basis van eigen exitpolls ruim voldoende zetels te hebben veroverd om weer een regering te kunnen vormen. Mogelijk zou het eindresultaat nog uitkomen boven dat van 2015, toen de partij bij de eerste verkiezingen na vijftig jaar militaire dictatuur een overweldigende meerderheid in de wacht sleepte.

De verkiezingen waren vooraf al omstreden. De door Suu Kyi beloofde hervorming van de grondwet stagneert, zodat het machtige leger nog steeds een kwart van de parlementszetels bezet. Oppositiepartijen vroegen vergeefs om uitstel vanwege de coronapandemie, die in Myanmar hard toeslaat. En de regering liet afgelopen tijd tientallen studentactivisten en journalisten oppakken die hadden opgeroepen tot een boycot.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties spraken hun bezorgdheid uit over het feit dat 1,5 miljoen mensen van de verkiezingen waren uitgesloten, waaronder 700 duizend Rohingya, een islamitische minderheid zonder burgerrechten, en inwoners van etnische regio’s waar de veiligheidssituatie een stembusgang in de weg zou staan, zoals in Rakhine State, waar een etnische opstand woedt.

Hoewel een verkiezingszege van Suu Kyi’s NLD algemeen wordt verwacht, denken veel waarnemers wel dat de partij een deel van haar huidige 290 zetels zal verliezen. De NLD heeft volgens analisten last van de opkomst van nieuwe partijen en van partijen van rebelse etnische minderheden die Suu Kyi in 2015 nog steunden.

De officiële verkiezingsuitslag wordt volgens de kiescommissie begin volgende week bekend. Maandag waren pas negen van de 642 te kiezen parlementariërs bekend, allemaal kandidaten van de NLD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden