Regeringsleiders zoeven in gezuiverde lucht naar hun hotel

Het geldt als de belangrijkste bijeenkomst in Peking sinds de Olympische Spelen van 2008. Dus halen de Chinese autoriteiten alles uit de kast om hun land van zijn mooiste kant te tonen. APEC is de naam, de Asian Pacific Economic Cooperation-top, die deze week van start gaat en volgende week zijn hoogtepunt beleeft met de 'leidersbijeenkomst'. De Chinese president Xi zal dan de gastheer zijn van twintig regeringshoofden, onder wie Obama en de Japanse premier Abe. De deelnemende landen zijn samen goed voor 55 procent van de wereldproductie, het onderwerp is vrijhandel.

Het Yanqi Kempinski Hotel, ofwel 'de rijzende zon', waarin China zijn gasten voor de APEC-top onderbrengtBeeld Imago/Xinhua

Alle reden voor China, dat dertig jaar supergroei aan vrijhandel heeft te danken, een succes van de top te willen maken. Zeker nu de Amerikaanse rivaal bar weinig elan uitstraalt. Concreet gevolg: in een straal van 320 kilometer rond het epicentrum Peking hebben Chinezen met de top te maken gekregen vanwege de topprioriteit: het zuiveren van de lucht.

Normaal is die in november vol smog vanwege de intredende kou en het opstoken van de kolenkachels. Maar nu worden die centraal aangestuurde kachels in de provincie Hebei 'op hun laagst aanvaardbare niveau' gehouden (tenzij zich 'extreem koud weer' aandient). Ook worden luchtvervuilende fabrieken dagenlang gesloten. Autobezitters in Peking mogen alleen om de dag rijden, afhankelijk van hun nummerbord. Dat helpt in een stad met ruim vijf miljoen auto's.

Over de ontvangst hoeven ze zich geen zorgen meer te maken. Via een speciaal voor APEC aangelegde snelweg, een tamelijk drastische oplossing van het fileprobleem, zoeven de regeringsleiders straks naar het Yanqi Meer, een uurtje rijden ten noorden van de hoofdstad. Aan de oever staat een verbluffend nieuw hotel: een reusachtige schijf van 97 meter hoog, waarin een 'rijzende zon' valt te herkennen. Dat is in ieder geval de kwalificatie die de Europese eigenaar, de vijfsterren-keten Kempinski, aan het gebouw geeft. Dat opkomen van de zon symboliseert de 'snelgroeiende economie van China', stelt Kempinski, maar een kleine provocatie aan het adres van Japan valt er ook in de zien. Premier Abe zal in deze Chinese 'rijzende zon' moeten rondlopen, terwijl zijn eigen land sinds jaar en dag dit predicaat voert.

Pikant is ook de nabij gelegen golfbaan. Vanwege het enorme watertekort in het noorden van het land mogen golfbanen al sinds 2004 niet meer worden aangelegd, maar het Yanqi Lake Kempinski Hotel staat duidelijk boven die wet.

Het kenmerkt de uitzonderlijkheid van APEC, waarvoor alleen al rond het Yanqi Meer ruim 900 miljoen euro is geïnvesteerd. Officieel althans, want een andere bron houdt het op vijf keer zoveel, 4,5 miljard. Hoe dan ook, het is een aanzienlijk bedrag in een tijd van strijd tegen corruptie en onverantwoorde overheidsuitgaven.

Ook gewone Chinezen kunnen overigens enige baat bij de top hebben. In de strijd tegen vervuiling hebben reisbureaus de opdracht gekregen goedkope vakantiedeals aan te bieden. Want; hoe minder zielen, hoe minder vervuiling. En wie thuis blijft, kan mogelijk iets buitengewoons meemaken: schone lucht in november.

Het ontwerp van het Yanqi Kempinski HotelBeeld Frank Schall
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden