Regeringsleiders zijn om: Juncker Commissievoorzitter

De Europese regeringsleiders zijn nu ook akkoord: de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker, naar voren geschoven door het Europees Parlement, moet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden. De Europese lidstaten hebben in ruime meerderheid zijn kandidatuur geaccepteerd en hem voorgedragen voor de hoogste Europese functie. Dat maakte EU-president Herman Van Rompuy bekend via Twitter op een Europese top in Brussel.

Joost de Vries
null Beeld epa
Beeld epa

De Luxemburger is niet unaniem gekozen door de 28 regeringsleiders. Op verzoek van de Britse premier David Cameron hielden de politici een hoofdelijke stemming: 26 stemden voor, alleen Cameron en de Hongaarse premier Viktor Orbán stemden tegen.

De voordracht van Juncker is een hard gelag voor de Britse Cameron, die tot op het einde toe zijn verzet tegen de Luxemburger volhield. Niet eerder werd over de voordracht van een Commissievoorzitter gestemd, voorheen werden nieuwe voorzitters unaniem door de regeringsleiders gekozen. Cameron kon echter niet akkoord gaan met de eurocraat Juncker omdat zijn conservatieve partij bij de Europese verkiezingen flinke klappen kreeg van de eurosceptische UKIP.

Een-tweetje Juncker en Parlement
De machtsgreep van Juncker is een een-tweetje geweest met het Europees Parlement. Het EP heeft deze verkiezingen gebruikt om het initiatief bij de keuze van een nieuwe Commissievoorzitter naar zich toe te trekken. In de normale gang van zaken kan het Parlement de kandidaat van de regeringsleiders goed- of afkeuren. Dit jaar echter schoven de Europese fracties zelf kandidaten naar voren en organiseerden parallel aan de parlementsverkiezingen een soort presidentsverkiezingen.

Doordat de Europese Volkspartij van Juncker eind mei de grootste werd, kregen de regeringsleiders de Luxemburger door het EP opgedrongen als kandidaat voor het Commissievoorzitterschap. Juncker claimde meteen na de verkiezingen de topfunctie. Aanvankelijk bagatelliseerden de regeringsleiders zijn eisen, maar uiteindelijk kon bondskanselier Angela Merkel niet meer om Juncker heen. Zij had hem in zijn verkiezingscampagne gesteund als kandidaat en zag zich na de verkiezingen gedwongen die steun voort te zetten, ondanks de grote bezwaren uit Engeland.

'Game, set and match'
Ook premier Mark Rutte, die als VVD'er weinig opheeft met de Europa-lievende Juncker, hield eerst de boot af en volgde in tweede instantie het voorbeeld van Merkel. Uiteindelijk vond Cameron vandaag alleen de omstreden Orbán aan zijn zijde en stemden alle andere regeringsleiders voor Juncker. In eigen land kreeg Cameron meteen pestkop Nigel Farage van UKIP over zich heen. Die twitterde: 'Game, set and match to Brussels.' De tweet is een knipoog naar een uitspraak van Camerons voorganger John Major die in 1991 een aantal Britse opt-outs bedong in het Europese Verdrag van Maastricht, onder meer dat Groot-Brittannië geen euro zou krijgen. Major zou toen hebben gezegd: 'Game, set and match for Britain.' Farages boodschap voor de UKIP-achterban is duidelijk: wij staan weer buiten spel en Cameron heeft in Brussel niets in te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden