Nieuwsbrexit
Regeringsleiders voorzichtig opgelucht over Brexitdeal
De opluchting overheerst over het handelsakkoord dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op de valreep hebben bereikt, maar daarmee zijn nog niet alle nationale zorgen weg. Dat blijkt uit eerste reacties van regeringsleiders en volksvertegenwoordigers.
De Spaanse premier Pedro Sanchez zei het principeakkoord ‘welkom te heten’. ‘De lidstaten zullen het onderzoeken en dan neemt de Europese Raad een besluit in de komende dagen. Spanje en het VK zullen hun gesprekken voortzetten om een akkoord te bereiken over Gibraltar’, zo zei hij op Twitter.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is eveneens ‘positief’, maar gaat de conceptteksten nu ook nauwkeurig bestuderen, zo zei hij tegen de NOS. ‘Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de afspraken over een gelijk speelveld tussen de EU en het VK, en de toegang van Nederlandse vissers tot de Britse wateren.’
Bovenal uitten politici lof over de onvermoeibare inzet van de onderhandelaars. Premier Rutte noemde de overeenkomst ‘uitstekend nieuws‘ op Twitter. Hij complimenteert EU-onderhandelaar Michel Barnier en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ‘voor het onverzettelijke werk‘.
Uitstekend nieuws dat na moeilijke onderhandelingen een akkoord is bereikt over een nieuw partnerschap tussen EU en VK. Dat is van groot belang voor ons allemaal. We gaan het nu goed bestuderen. Mijn complimenten voor het onverzettelijke werk van @MichelBarnier en @vonderleyen.
— Mark Rutte (@MinPres) 24 december 2020
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei ‘te vertrouwen dat er een goed akkoord ligt’. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zei dat Duitsland ‘zich als EU-voorzitter zal inzetten voor een soepele en efficiënte ratificatie’, zodat het akkoord kan worden bekrachtigd op 1 januari 2021.
De Franse president Emmanuel Macron zei dat ‘de eenheid en kracht van Europa zich hebben uitbetaald‘. ‘De overeenkomst met het VK is essentieel om onze burgers te beschermen, onze vissers, onze producenten. We zullen ervoor zorgen dat dit het geval is.‘
De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, zei tegen Newstalk Radio: ‘Vandaag hebben we eindelijk zekerheid dat er een handelsovereenkomst is die, volgens mij, Ierland onder de omstandigheden het best beschermt waarop we konden hopen.‘
De Nederlandse Europarlementariër Kati Piri zei op Twitter ‘opgelucht’ te zijn dat er op het allerlaatste moment een akkoord is bereikt. ‘EP staat klaar om details van honderden pagina’s wetteksten te bestuderen vóór goedkeuring’, zo schreef ze met een knipoog.
Brexitdeal is overwinning voor oer-Brexiteers, vissers en Noord-Ieren zullen zich geslachtofferd voelen
De eerste geluiden bij de Brexiteers zijn gematigd positief. Oer-Brexiteer Nigel Farage noemde de deal verre van perfect, maar beweerde ermee te kunnen leven. Dat het een harde Brexit geworden is - dus zonder lidmaatschap van de gemeenschappelijke markt en de douane- kan worden gezien als een overwinning voor de Brexiteers.
‘Boris Johnson heeft de verwachtingen bewust laag gehouden’
Eindelijk is een deal bereikt om de Brexit af te ronden. Hoe kijken de Britten, zo vlak voor Kerstmis, naar de laatste onderhandelingen die werden gevoerd over het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU? We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.