'Regeringen doen weinig aan geweld tegen vrouwen'

Geweld tegen vrouwen wordt verergerd door onverschillige regeringen. Dit staat in een eerste rapport van de Verenigde Naties over 'geweld tegen vrouwen', dat woensdag in Genève werd gepubliceerd....

AFP

AFP

GENEVE

Het rapport is een opsomming van vormen van geweld door mannen: verkrachtingen, prostitutie, seksuele verminking en mishandeling, vrouwen die thuis worden geslagen, vormen van ongelijkheid.

Het is opgesteld door de juriste Radhika Coomaraswamy uit Sri Lanka. 'De belangrijkste oorzaak van geweld tegen vrouwen is zonder twijfel dat de regeringen niet optreden tegen misdrijven die worden begaan', onderstreept de rapporteur. Zij hekelt 'de tolerantie van regeringen jegens plegers van geweld tegen vrouwen, vooral indien dit in huis wordt begaan'. De politie heeft de neiging zaken te bagatelliseren, vindt Coomaraswamy.

Ze adviseert de landen aanbevelingen van de Verenigde Naties op te volgen en na te leven. Dit 'in plaats van gewoonten, tradities of religieuze regels op te leggen om aan hun verplichting te ontsnappen dergelijk geweld te voorkomen'. Ook sociale waakzaamheid en controle is van bijzonder belang.

Van seksuele verminking, vooral vrouwenbesnijdenis in Afrika en het Midden-Oosten, zijn 100 miljoen meisjes het slachtoffer, zo citeert het rapport de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De rapporteur meent dat 'het nodig is te overwegen deze weigering van de vrouwelijke seksualiteit door verminking van het lichaam te erkennen als een schending van de fundamentele mensenrechten'.

De Commissie voor de mensenrechten van de VN bespreekt het rapport in februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden