Regering VS wil nu al fiat voor oorlog tegen Irak

President Bush zal het Amerikaanse Congres vandaag een ontwerpresolutie voorleggen die militaire actie tegen Irak mogelijk maakt.

Van onze correspondent Bert Lanting

Minister Donald Rumsfeld van Defensie heeft het Congres opgeroepen de president toestemming te geven voor een aanval op Irak. 'Uitstel zou een verkeerd signaal geven', aldus Rumsfeld. Ook Bush zei te hopen dat het Congres op korte termijn instemt. 'Dit is een belangrijk signaal aan de wereld dat dit land eensgezind is in zijn vastberadenheid om het hoofd te bieden aan de dreigingen waarmee we geconfronteerd worden.'

Bush riep de Verenigde Naties nog eens op zich niet 'voor de gek te laten houden' door het aanbod van de Iraakse leider Saddam Hussein om VN-wapeninspecteurs toe te laten. 'Redelijke mensen begrijpen dat deze man niet redelijk is', zei Bush.

Rumsfeld maakte duidelijk dat de regering-Bush geen genoegen neemt met louter inspecties. Hij wees de kritiek af dat de regering-Bush geen 'smoking gun' (hard bewijs) heeft gevonden dat Irak aan nucleaire wapens werkt. 'Een smoking gun is het laatste dat je wilt vinden. Een pistool rookt nadat het is afgeschoten', schamperde Rumsfeld.

Hij hield de Congresleden voor dat het hun taak is te voorkomen dat de Verenigde Staten nog een '11 september' zullen meemaken, maar dan met massavernietigingswapens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden