Regering VS trekt land in met akkoord

Na enkele uren van tevredenheid en triomf over het diplomatieke succes is de Amerikaanse regering begonnen aan een grote campagne om een zeer sceptisch Congres en de bevolking en het Congres ervan te overtuigen dat de VS 20 duizend soldaten naar Bosnië moeten sturen om samen met andere NAVO-troepen vrede...

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

President Clinton stelt begin volgende week zijn reis naar Europa met een dag uit om maandagavond in een televisietoespraak uit te leggen, waarom hij voor Kerstmis de Eerste Pantserdivisie, gelegerd in het Duitse Bad Kreuznach, en de speciale eenheden van de Tiende Bergdivisie uit de staat New York naar Bosnië dirigeert.

Enkele tankeenheden van de Eerste Pantserdivisie, die onderdeel uitmaakt van de snelle-reactiemacht van de NAVO, zullen al op zeer korte termijn per trein en vrachtwagen van Duitsland naar het zuiden van Hongarije worden overgebracht om vandaar uit naar Bosnie te worden overgeplaatst. De twee divisies zijn al volop aan het trainen.

Ministers zullen deelnemen aan hoorzittingen in het Congres en vice-president Gore wordt het land in gestuurd om uit te leggen ke belangen er voor de VS, Bosnië en Europa op het spel staan. Met het argument dat de Amerikanen voor hooguit een jaar in Bosnië zijn en onder bevel staan van de NAVO, dat wil zeggen Amerikaanse generaals, wil de regering ook het Congres overtuigen.

Als de VN een rol zouden spelen in deze 'vrede-invoerende' macht, zou het Congres vrijwel zeker het sturen van troepen blokkeren. Een tweede argument is dat de Amerikanen voorbereid zullen zijn op alle eventualiteiten en ruime bevoegdheden en middelen krijgen om zich te verdedigen.

Vooraanstaande Congresleden, zoals voorzitter Gingrich en de senatoren Dole en McCain, zeggen nu 'zeer sceptisch' te zijn, maar willen afwachten welke argumenten Clinton gebruikt. In hun argumenten weerklinken Vietnam en Somalië. Niet alleen willen zij horen waarom Amerikaanse 'zonen en dochters' hun leven in Bosnië op het spel moeten zetten, maar ook willen zij geïnformeerd worden over de 'exit-strategie' van de regering.

Gingrich en Dole werden dinsdag door de president uren voordat het vredesverdrag wereldkundig werd gemaakt ingelicht over de uitkomsten van Dayton.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden