Regering van Sint Maarten gevallen: meerderheid parlement zegt vertrouwen in premier Marlin op

Op Sint Maarten is de regering van premier William Marlin ten val gebracht. Een meerderheid van acht leden in het parlement van het eiland heeft donderdag het vertrouwen opgezegd. Het achttal politici wil, in tegenstelling tot Marlin, volledig akkoord gaan met de Nederlandse eisen voor hulp bij de wederopbouw.

De afgezette premier van Sint-Maarten: William Marlin. Beeld ANP
De afgezette premier van Sint-Maarten: William Marlin.Beeld ANP

Ook vier van de vijf ministers op Sint Maarten, het autonome land binnen het koninkrijk dat begin september door de orkaan Irma werd verwoest, zijn naar huis gestuurd. Marlin kan het parlement ontbinden en binnen drie maanden verkiezingen houden. Maar tot die tijd is zijn rol waarschijnlijk uitgespeeld.

De premier zelf maakte donderdag duidelijk een regering van nationale eenheid te willen. Maar de kans bestaat dat de oppositionele meerderheid tegen hem nu zelf een regering zal vormen, die tot de nieuwe stembusgang zal waarnemen. Herverkiezing van Marlin daarna lijkt momenteel bijzonder klein.

Volgende week vrijdag komt in Den Haag de Rijksministerraad bijeen om zich over de situatie op Sint Maarten te buigen. De nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, de CDA'er Raymond Knops, maakte eerder deze week duidelijk dat Sint Maarten aan alle Nederlandse voorwaarden strikt moest voldoen.

Nederlandse voorwaarden

Dat laatste lijkt nu mogelijk te worden. Premier Marlin gaf begin deze week aan ook met de Nederlandse voorwaarden in te stemmen, maar de brief die hij hierover aan Den Haag stuurde, was voor Knops niet duidelijk genoeg. Knops wilde onder meer ook de handtekeningen van de afzonderlijke Sint Maartense ministers zien.

Voor het Caribische eiland staat heel veel op het spel. Nederland zegt bereid te zijn misschien wel 260 miljoen euro te besteden voor de wederopbouw, naast de enkele tientallen miljoenen die het al vrijmaakte voor noodhulp. Maar dan moet Sint Maarten een Integriteitskamer tegen de corruptie instellen en Nederlandse marechaussees en douane accepteren voor de grensbewaking.

Beide zaken zijn voor de huidige meerderheid in het Caribische parlement geen probleem, zo maakten de acht politici eerder in een brief duidelijk. Het verzet tegen premier Marlin is geleid door Sarah Wescot-Williams, de voorzitter van het parlement. Haar partij maakte deel uit van de coalitie die Marlin leidde.

De steun van Nederland zal waarschijnlijk bestaan uit een gedeeltelijke schenking en een lening tegen zeer gunstige terugbetalingsvoorwaarden. Daarnaast kan het eiland ook profiteren van de hulp die de Europese Unie aan zowel het Franse als het Nederlandse deel ervan wil geven. Ook de Verenigde Naties komen waarschijnlijk met geld over de brug.

Wederopbouw

De wederopbouw van Sint Maarten, waar ruim negentig procent van de huizen door de orkaan Irma is beschadigd, zal ook gericht zijn op de toeristische infrastructuur van het Caribische eiland. De economie van Sint Maarten leunt bijna volledig op het toerisme. Het komende hoogseizoen, dat over enkele weken zou starten, geldt reeds als verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden