Regering Tunesië wankelt

AMSTERDAM - Tunesische politici onderhandelen over een nationale raad die de omstreden overgangsregering moet vervangen of erop moet toezien.


Diverse bronnen zeiden dat de raad ervoor moet waken dat de revolutie wordt 'beschermd'. Er zitten nog altijd ministers uit het gehate regime van de gevluchte ex-dictator Ben Ali in de overgangsregering. Het gaat om cruciale posten zoals Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, Defensie en Financiën. Duizenden Tunesiërs demonstreerden gisteren in de hoofdstad Tunis opnieuw tegen de interimregering die nieuwe verkiezingen moet voorbereiden. De demonstranten vinden dat de 'oude garde' hun revolutie heeft gestolen. Ook blogger Slim Amamou ligt onder vuur. Hij zat onder Ben Ali in de cel en is staatssecretaris geworden in de omstreden regering.


Gisteren zinspeelde de woordvoerder van de overgangsregering op een spoedige herschikking van de ministersploeg, waarbij oudgedienden van Ben Ali zouden opstappen. Legergeneraal Rashid Ammar heeft gezegd de revolutie te zullen beschermen. Ammar zorgde voor een keerpunt in de volkopstand toen hij weigerde demonstranten neer te schieten. De Amerikaanse topdiplomaat Jeff Feltman is gisteren in Tunis gearriveerd voor gesprekken over de politieke crisis. De onderwijsvakbond heeft voor vandaag een staking afgekondigd.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden