Regering-Trump levert kritiek op Mensenrechtenraad van de VN

De regering-Trump heeft nu ook de Mensenrechtenraad van de VN de wacht aangezegd. Washington liet de raad dinsdag weten de Amerikaanse deelname te evalueren. Ook riep zij op tot een hervorming van de Mensenrechtenraad om het te ontdoen van de 'chronische vooroordelen ten aanzien van Israël'.

Nikki Haley.Beeld AFP

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley kondigde de maatregelen dinsdag aan in een toespraak voor de raad in Genève.

'De VS houden het werk van de raad in de gaten, evenals onze deelname', waarschuwde Haley. 'Wij zien enkele punten die flink verbeterd kunnen worden.' Voor haar toespraak waren er berichten dat Haley zou aankondigen dat de VS uit de raad zouden stappen, maar zo ver ging de regering-Trump niet.

De kritiek van de Mensenrechtenraad op de mensenrechtensituatie in Israël is de VS al jaren een doorn in het oog. De raad heeft de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, de behandeling van de Palestijnen en de bouw van Joodse nederzettingen altijd sterk veroordeeld. Volgens Washington zit het VN-orgaan vol met tegenstanders van Israël. De VS boycotten onder president George W. Bush het werk van de raad drie jaar lang.

Maar in 2009 besloot president Obama weer deel te nemen aan de beraadslagingen in Genève. Tijdens de vergaderingen in maart nam de Mensenrechtenraad vijf resoluties over Israël en de de Palestijnse gebieden aan die volgens de regering-Trump 'eenzijdig' waren. Haley wees erop dat de raad tot nu toe geen enkele resolutie heeft aangenomen over Venezuela, waar al weken wordt geprotesteerd tegen de regering van president Maduro.

Voorrecht

Haley riep de Mensenrechtenraad op de mensenrechtenschendingen in Venezuela aan de orde te stellen. Ook wil ze dat de regering-Maduro de zetel in de 47 leden tellende raad opgeeft tenzij zij 'orde op zaken stelt'.

Bij demonstraties tegen de Venezolaanse regering zijn de afgelopen weken 65 doden gevallen. 'Lid zijn van deze raad is een voorrecht', betoogde Haley. 'Geen enkel land dat de mensenrechten schendt, zou een plaats aan deze tafel moeten krijgen.'

De Venezolaanse delegatie zei in een reactie dat het VN-forum 'vrij van politiek en dubbele standaards' moet zijn. Haley riep de raad ook op strenge resoluties aan te nemen tegen de mensenrechtenschendingen in Syrië, Wit-Rusland, Eritrea en Congo. Mensenrechtenactivisten deden naar aanleiding van haar kritiek een beroep op het Witte Huis ook kritisch naar 'misstanden' in de VS te kijken.

'Het is moeilijk om ambassadeur Haley serieus te nemen gezien de acties van de regering-Trump, zoals de moslimban en de acties tegen immigranten', aldus directeur Jamil Dakwar van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden