Regering Sudan kondigt alleen bestand af

De Sudanese regering heeft maandag een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd voor Zuid-Sudan, waar een geschatte 1,5 miljoen mensen door hongersnood worden bedreigd....

AFP, AP, Reuters

KHARTOEM/NAIROBI

Het staakt-het-vuren gaat donderdag in. Het is nog onbekend hoe lang het zal duren. In juli kwamen het SPLA en de regering al een beperkt bestand overeen van drie maanden. Dat geldt vooral voor de regio Bahr el-Ghazal, waar 700 duizend mensen van de honger dreigen om te komen.

Het was nog niet duidelijk of het nieuwe staakt-het-vuren ook gevolgen zal hebben voor de gevechten tussen de regering en de bondgenoten van het SPLA in het oosten van het land en in de Nuba-bergen.

Een aan het SPLA gelieerde rebellenfactie meldde maandag dat zij bij een aanval op een legerkamp bij de grens met Ethiopië 24 regeringssoldaten had gedood.

Met de nieuwe concessie zei Khartoem een humanitaire ramp in Zuid-Sudan te willen voorkomen en wil ze haar goede wil tonen voor de vredesbesprekingen die vandaag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba beginnen.

Het SPLA deed de regeringsges-

te af als 'een onderhandelingsmanoeuvre'. Ook diplomaten zagen het als een tactische zet. 'Dit is het regenseizoen, dus de troepen zijn toch al minder wendbaar en de regering is niet bezig met een groot offensief', aldus een diplomaat.

De onderhandelingen zullen drie dagen duren en staan onder toezicht van Igad, een groep van zeven landen uit de regio. De besprekingen in dit vijftien jaar oude conflict tussen het islamitische noorden en het animistische en christelijke zuiden werden in oktober vorig jaar hervat. Een tweede ronde vond in mei plaats.

De gesprekken gaan onder andere over een referendum over de autonomie van Zuid-Sudan en de bestuurlijke inrichting van het gebied. Verder komt ook een humanitaire corridor ter sprake.

Volgens hulporganisaties gaat de sterfte in Zuid-Sudan onverminderd door. Volgens schattingen van het Rode Kruis en van de Verenigde Naties sterven dagelijks in twee plaatsen waar deze organisaties actief zijn zeker tweehonderd mensen.

CARE International sprak maandag over zeventig tot tachtig doden per dag in de stad Wau in het zuidwesten. 'Kinderen vallen op straat dood neer', zei Bob LaPrade, CARE-directeur voor Sudan. 'Het is zo erg dat we extra auto's moesten huren om de stoffelijke overschotten naar het kerkhof te brengen.'

Volgens CARE komen er dagelijks nog steeds tussen de vier- en zeshonderd hongerenden aan in Wau. Tegen het eind van de maand zal het totale aantal behoeftigen naar verwachtig rond de 70 duizend liggen.

Wau is de hoofdstad van Bahr el-Ghazal. Begin dit jaar ontvluchtten duizenden mensen de stad toen het SPLA haar trachtte in te nemen. Veel van die mensen keren nu terug om de gevechten op het platteland te ontvluchten. Wau is nog in regeringshanden.

Een andere reden voor de toestroom van mensen naar Wau is volgens het SPLA dat het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) meer voedsel naar de stad brengt dan naar het platteland. WFP ontkent dit en zegt dat de gebieden in handen van de rebellen juist veel voedsel krijgen 'omdat de mensen daar in de slechtste omstandigheden verkeren'.

WFP dropt 9500 ton voedsel per maand in beide gebieden. De kosten van deze operatie bedragen maandelijks 30 miljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden