Regering poogde prins Bernhard van nazi-lijst te laten schrappen

De Nederlandse regering heeft in 1948 geprobeerd prins Bernhard te laten schrappen van een Amerikaanse lijst van voormalige leden van de Duitse nazi-partij NSDAP....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit een onderzoek van dr G. Aalders, wetenschappelijk medewerker bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, en dr C. Hilbrink, leraar in Oldenzaal. De onderzoekers ontdekten dat prins Bernhard zijn lidmaatschap van de NSDAP pas op 8 januari 1937 had opgezegd, een dag na zijn huwelijk met de Nederlandse kroonprinses. Hij was toen sinds 1 mei 1933 lid.

Aalders en Hilbrink vonden in Amerikaanse archieven de brief waarin de prins zijn lidmaatschap opzegt. Uit de administratie blijkt ook dat hij al maanden zijn contributie niet had betaald. In 1948 probeerde de Nederlandse regering de Amerikanen over te halen de naam van de prins te schrappen met het argument dat Bernhard slechts lid was geweest om zijn vliegbrevet te halen. Dat mislukte, maar de documenten werden niet openbaar.

De vondst van de onderzoekers wordt beschreven in een nog te publiceren studie over het leven van W.E. Sanders, ooit tweede man van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de BVD. In de studie wordt aandacht besteed aan na-oorlogse affaires die teruggrijpen op vooroorlogse zaken.

Voor de auteurs is de poging het NSDAP-lidmaatschap van de prins in de doofpot te stoppen, slechts een van de zaken waarmee de Nederlandse regering vlak na de oorlog hetzelfde wilde doen.

Prins Bernhard heeft altijd ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP. Aan zijn Amerikaanse biograaf Alden Hatch vertelde de prins in 1962 dat hij wel enige tijd lid was geweest van een motorafdeling van de SS. Daarvóór was hij actief in de Liga voor Sportvliegers, een nazistische para-militaire organisatie.

Prins Bernhard liet dinsdag via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat 'hij niets heeft toe te voegen aan de bekende feiten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden