Regering Oekraïne kiest voor nieuw offensief

De regering van Oekraïne heeft gezegd spoedig meer grondgebied te zullen veroveren op de pro-Russische rebellen in het oosten van het land, na het innemen door regeringstroepen zaterdag van het district Slavjansk.

APREUTERS en AFP

KIEV - Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is de val van het opstandelingenbolwerk nog geen 'volledige overwinning', maar wel degelijk een keerpunt in het meer dan drie maanden durende conflict. Hij sprak van 'een gebeurtenis van enorme symbolische betekenis'.

Het leger hees zaterdag de geelblauwe Oekraïense vlag op het stadhuis van Slavjansk, hoofdstad van het gelijknamige district. De stad was sinds 12 april in handen geweest van Russisch gezinde milities. De rebellen verlieten zondagochtend in alle vroegte de laatste steden in het district. Zij hebben zich teruggetrokken in en rond de industriestad Donetsk, waar zij nu hun wonden likken.

Igor Girkin, minister van Defensie van de separatistische Volksrepubliek Donetsk, zei dat zijn manschappen zich zullen hergroeperen om de strijd tegen de Oekraïense regering met kracht te hervatten. 'We zullen de aanvalsoperaties voortzetten en we zullen proberen niet dezelfde fouten te maken als in het verleden', zei Girkin, een Rus die ook bekend is onder zijn geuzennaam Igor Strelkov, tegen Russische media.

Op een plein in Donetsk kwamen zondagmiddag duizenden aanhangers van de separatistische regering bijeen. Zij juichten en zwaaiden met vlaggen van de Volksrepubliek Donetsk. 'We zullen een echte partizanenoorlog beginnen rond Donetsk', sprak Pavel Gubarev, die zichzelf omschrijft als gouverneur van de Volksrepubliek. 'We zullen die ellendelingen verdrinken in bloed.'

Hij zei ook dat de opstandelingen gemakkelijk kunnen verliezen, indien zij geen hulp krijgen van Rusland. Volgens hem hadden de separatisten Slavjansk moeten opgeven omdat enkele commandanten bevelhebber Girkin in de steek zouden hebben gelaten.

De opstandelingen hebben de stad zwaar beschadigd achtergelaten. Het is er uitgestorven. Voor de regering in Kiev is de herovering van de stad ook een prestigezaak. Slavjansk was een symbool geworden van de gewapende opstand in het oosten van Oekraïne.

President Porosjenko heeft een nieuwe eenzijdige wapenstilstand uitgesloten. Wel had hij rebellen uitgenodigd om over een tweezijdige wapenstilstand te praten. Porosjenko zegde vorige week maandag een eenzijdig staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne na tien dagen op.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden