Commentaar

Regering moet schuldenaren helpen met versimpeling toeslagenstelsel

Het opvoeren van de druk op schuldenaren dient geen enkel belang.

'Schuldenaren hebben problemen weliswaar in eerste instantie vaak over zichzelf afgeroepen, maar er is geen enkel belang gediend met opvoering van de druk door incassobureaus.' Beeld anp

Met het terugdringen van de schuldenproblematiek zijn grote maatschappelijke belangen gemoeid. Wie gebukt gaat onder een grote schuldenlast, loopt het risico te worden meegezogen in een neerwaartse spiraal van slapeloosheid, stress, ziekte, ontslag en algehele reddeloosheid. Naarmate een schuldenaar langer in gebreke blijft, hopen boetes voor achterstallige betalingen zich op, en neemt het vermogen af om het hoofd te bieden aan de problemen. Na de Nationale Ombudsman, de Algemene Rekenkamer en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) de regering aan haar verantwoordelijkheid in dezen herinnerd. En aan de mogelijkheid om met fiscale ingrepen te verhinderen dat de problemen voor schuldenaren nodeloos verergeren.

Het kabinet hoeft daarbij slechts terug te grijpen op talrijke adviezen die sinds de laatste verbouwing van het belastingstelsel, alweer zestien jaar geleden, zijn verschenen. Een van de constanten in die adviezen: verlaag het laagste belastingtarief zodanig dat het ingewikkelde stelsel van toeslagen - tegemoetkomingen voor huur, zorg- en kinderkosten - kan worden afgeschaft. Toeslagen hebben tenslotte een voorwaardelijk karakter: als naderhand blijkt dat de begunstigde er niet (ten volle) aanspraak op kan maken, moeten ze (ten dele) worden terugbetaald. Het stelsel van toeslagen doet, zo leert de ervaring, een te sterk beroep op de financiële discipline van de laagste inkomensgroepen en vergt te veel menskracht van de Belastingdienst.

Daarnaast moet worden voorkomen dat mensen met schulden door een opeenstapeling van boetes verder in de problemen komen. Schuldenaren hebben die problemen weliswaar in eerste instantie vaak over zichzelf afgeroepen door toeslagen als gift te beschouwen of door vermaningen te negeren, maar er is geen enkel belang gediend met opvoering van de druk door incassobureaus die - zonder acht te slaan op de draagkracht van hun slachtoffer - het protocol afwerken. Het is goed dat schuldeisers een schuldenaar niet over de rand van het bestaansminimum mogen duwen. Maar voor het doorbreken van de vicieuze cirkel van schulden en boetes is meer nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden