Nieuws

Regering-Johnson wil meer kernwapens om Russen en Noord-Koreanen af te schrikken

Het Verenigd Koninkrijk gaat zijn voorraad kernkoppen uitbreiden. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson dinsdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog dat de Britten hun kernwapenarsenaal versterken.

Redactie
De Britse premier Boris Johnson legt een verklaring af over de
De Britse premier Boris Johnson legt een verklaring af over de "Integrated Review" van de regering in het Lagerhuis. Groot-Brittannië heeft dinsdag plannen aangekondigd om zijn voorraad kernwapens te vergroten.Beeld AFP

Het aantal kernkoppen gaat als het aan Boris Johnson ligt met 40 procent omhoog. De afgelopen decennia is het land juist bezig geweest het aantal kernkoppen te verminderen. De Britse strijdkrachten beschikken momenteel over 215 kernkoppen waarvan ongeveer 120 operationeel zijn, maar in 2015 besloot de regering van premier David Cameron een plafond van 180 te stellen aan de voorraad kernkoppen.

Door dat maximum haalt de regering-Johnson nu een streep. Het nieuwe plafond komt op 260 stuks te liggen. Volgens Johnson is dat nodig om het hoofd te bieden aan de toenemende bedreigingen waarmee het VK wordt geconfronteerd, ook van andere kernmachten, waaronder nieuwkomers als Noord-Korea. Vooral Rusland wordt door Londen gezien als een bedreiging. De relatie tussen de twee landen is gespannen sinds de poging van Russische geheime agenten de dubbelspion Sergej Skripal te vergiftigen met het zenuwgas novitsjok.

De Nuclear Information Service, een Britse organisatie die voor nucleaire ontwapening ijvert, heeft kritiek op het besluit. Volgens directeur David Cullen druist het in tegen de verplichtingen die het VK onder het Non-Proliferatieverdrag is aangegaan. Een van de elementen van dat verdrag, dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan, is dat de bestaande kernmachten ernaar streven hun kernarsenalen te reduceren.

Ook The Elders, een groep van wereldleiders en andere prominente figuren, keert zich tegen het voornemen van de Britse regering. Volgens voorzitter Mary Robinson, de voormalige president van Ierland, is de beste manier om het hoofd te bieden aan de bedreigingen juist het versterken van de wapenbeheersingsovereenkomsten.

De Britse kernmacht bestaat uit vier kernonderzeeërs die met Trident-raketten zijn bewapend en vanuit een marinebasis aan de westkust van Schotland opereren. Van de vier onderzeeërs is er één permanent onderweg om een eventuele verrassingsaanval af te schrikken. Er wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuw type onderzeeërs dat de bestaande Vanguard-klasse moet gaan vervangen.

Het is de bedoeling dat ook de bestaande kernkoppen worden vervangen door een nieuw type, dat in samenwerking met de Verenigde Staten wordt ontwikkeld. Voor dat project moet het Britse parlement nog toestemming geven. De kosten van het hele vernieuwingsproject, inclusief de bouw van de kernonderzeeërs, worden geschat op vele tientallen miljarden euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden