Regering Italië valt op beleid buitenland

De Italiaanse premier Romano Prodi heeft gisterenavond het ontslag van zijn centrum-linkse kabinet aangeboden. Dat was onvermijdelijk geworden nadat de senaat ’s middags had aangegeven het buitenlandse beleid van zijn kabinet niet meer te steunen....

Een motie die steun aan de regering moest vastleggen, ingediend nadat minister van Buitenlandse Zaken Massimo D’Alema de senatoren had uitgelegd dat zijn beleid wel degelijk consistent was, haalde het net niet. Er zouden 160 stemmen nodig zijn geweest om de regering te dekken, het werden er 158. Het stemgedrag van de stokoude senator-voor-het-leven Giulio Andreotti gaf, naast dat van enkele dissidenten in de linkse regeringsfracties, de fatale doorslag.

Na de parlementsverkiezingen van verleden voorjaar hebben de centrum-linkse en linkse partijen die Prodi’s kabinet steunen weliswaar een comfortabele meerderheid in Italië’s Tweede Kamer, maar slechts een nipte in de Eerste. Van stond af aan was duidelijk dat de levensvatbaarheid van Prodi’s kabinet afhing van de bereidwilligheid van enkele senatoren-voor-het-leven. In de negen maanden dat Prodi’s coalitie heeft geregeerd, is dat er de oorzaak van geweest dat het parlement verscheidene malen om vertrouwen gevraagd moest worden. Enkele dissidenten in de regeringsfracties konden het beleid frustreren. Gisteren werd dat de regering fataal.

Ter tafel lag het beleid voor Afghanistan. De Italianen nemen daar met een aanzienlijke hoeveelheid troepen deel aan een vredesmissie, een onderneming die aan herfinanciering toe is. Dat gaf enkele senatoren uit de linkerflank van de coalitie de gelegenheid hun scepsis jegens de operatie uit te meten. Terwijl de regering-Prodi zich, overeenkomstig haar verkiezingsbelofte, terugtrok uit Irak, wil zij actief blijven in Afghanistan. Niet alle leden van de regeringspartijen zijn het daarmee eens, terwijl de rechtse oppositie dit een inconsistentie in het buitenlands beleid noemen. Ondanks een vurig pleidooi van anderhalf uur gistermorgen slaagde minister D’Alema er niet in de senaat voor zijn visie te winnen.

Daar komt nog iets bij. De Amerikanen hebben verzocht hun basis bij de Noord-Italiaanse stad Vicenza drastisch te mogen uitbreiden. De bevolking van de stad zelf is daar tegen en krijgt steun van enkele linkse partijen. Maar uit loyaliteit met de VS is de regering-Prodi voor.

Afgelopen weekeinde werd in Vicenza uitbundig geprotesteerd tegen die uitbreiding. Het protest kreeg steun van verscheidene Italiaanse bewindslieden, terwijl het kabinet zelf voor uitbreiding is. Dat snapt niemand en de senaat wilde daar het fijne van weten.

De oppositie van Silvio Berlusconi wil nu dat Prodi en zijn kabinet opstappen. Vanmorgen zal de Italiaanse president Giorgio Napolitano alle partijen consulteren en nagaan of reparatie nog mogelijk is.

Aanhangers van de partij Forza Italia van oud-premier Berlusconi roepen leuzen en zwaaien met spandoeken bij het kantoor van premier Prodi. Die is met zijn hele regering opgestapt nadat een cruciale parlementsstemming over de militaire missie in Afghanistan werd verloren in de Senaat. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden