Regering Irak voert doodstraf opnieuw in

De regering van Irak heeft het afgelopen weekeinde de doodstraf opnieuw ingevoerd en een amnestieregeling afgekondigd voor 'kleine' rebellen....

ReutersAP en AFP

Allawi, die in Najaf werd bewaakt door Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen, had een ontmoeting met gouverneur Adnan al-Zurufi. 'Er zal niet worden onderhandeld met milities die de wapens opnemen tegen het Iraakse volk', zei Allawi, terwijl op de achtergrond beschietingen hoorbaar waren.

Allawi sprak niet met vertegenwoordigers van al-Sadr. De premier ontkende dat de regering van plan is de shi'itische leider te arresteren, maar richtte zich wel tot zijn milities. 'Zij die wapens dragen in een heilige stad roep ik op het geweld te beëindigen en de wet te respecteren.' Allawi daagde al-Sadr uit volgend jaar mee te doen aan de verkiezingen.

Een Iraakse rechter heeft zondag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Ahmad Chalabi en zijn neef Salem. Chalabi, een zakenman die aanvankelijk door Washington werd gezien als mogelijke opvolger van Saddam Hussein, wordt verdacht van het verduisteren van geld. Salem Chalabi, die het tribunaal leidt dat de rechtszaak tegen Saddam voorbereidt, wordt beschuldigd van moord.

Bij de gevechten in Najaf en Bagdad, die al vier dagen woeden, zijn volgens de Iraakse minister van Volksgezondheid dit weekeinde 43 mensen gedood. Zondag vuurden twee Amerikaanse helikopters in Najaf raketten af op de milities. Amerikaanse troepen legden een kordon rond de Imam Ali-moskee, de heiligste plek voor shi'ieten. Vanuit de moskee werden met megafoons shi'ieten opgeroepen zich 'aan te sluiten bij de heilige oorlog'.

De regering van Allawi liet weten dat de doodstraf zal gelden voor zware misdaden, zoals moord, ontvoering en drugshandel. Ook verkrachting zou volgens enkele regeringsbronnen met de dood bestraft kunnen worden. De doodstraf was door de Amerikaanse bewindvoerders afgeschaft, maar Allawi's regering meent dat door herinvoering de orde sneller hersteld kan worden.

De voorbije weken oefende de Europese Unie zware druk uit op de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, af te zien van herinvoering van de doodstraf. Groot-Brittannië liet zondag weten het besluit van de Irak ten strengste af te wijzen. Woordvoerders van Allawi lieten in het midden of de doodstraf ook toegekend kan worden aan Saddam Hussein, die werd opgepakt toen de straf niet van kracht was.

De amnestieregeling die werd afkondigd, zal dertig dagen geldig blijven. Achterliggende gedachte is dat 'kleine' rebellen hun strijd zullen staken en de zijde van de regering zullen kiezen.

In Kerbala is een Iraanse diplomaat ontvoerd. In een videoboodschap op de tv-zender Al Arabiya zit de man met zijn paspoort opengeslagen voor een zwarte vlag met daarop geschreven het Islamitische Leger van Irak, de groep die ook verantwoordelijk zou zijn voor de ontvoering en moord op twee Pakistani.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden