'Regering Eritrea schendt al 25 jaar mensenrechten'

De Eritrese regering heeft zich al zeker 25 jaar schuldig gemaakt aan 'systematische en grootschalige' schendingen van de mensenrechten. Dat stelt een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. De VN-commissie raadt de Veiligheidsraad aan het Internationaal Strafhof in Den Haag in te schakelen.

Vluchtelingen uit Eritrea in Sanaa, Jemen. (Archiefbeeld 2014) Beeld epa
Vluchtelingen uit Eritrea in Sanaa, Jemen. (Archiefbeeld 2014)Beeld epa

'Misdaden als slavernij, gevangenschap, gedwongen verdwijningen, marteling, vervolging, verkrachting, moord en andere onmenselijke handelingen zijn onderdeel van een grootschalige en systematische campagne tegen de burgerbevolking sinds 1991', aldus Mike Smith, voorzitter van de onderzoekscommissie.

De commissie betitelt de militaire dienstplicht die minstens vier jaar duurt en kan overgaan in een soort dwangarbeid voor onbepaalde tijd als slavernij. De afgelopen 25 jaar zijn 300 tot 400 duizend Eritreeërs gedwongen tot slavernij, aldus de commissie. Volgens mensenrechtenorganisaties is het Eritrese regime, dat sinds 1991 onder leiding staat van president Isaias Afwerki, repressief, en wordt het steeds erger. Het drijft talrijke Eritreeërs tot een vaak dodelijke vlucht richting Europa.

Het arme Afrikaanse land boekt geen vooruitgang, meldt de commissie, ook niet nadat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties Eritrea vorig jaar al beschuldigde van ernstige mensenrechtenschendingen. De organisatie rapporteerde destijds over omstreden executies, het oppakken van journalisten en het schieten op burgers die over de grens proberen te vluchten.

Europa blijft lonken

Van de vluchtelingen die in Nederland arriveren, is 15 procent Eritrees. De roep om hen in de regio op te vangen wordt luider. Maar in de Ethiopische kampen blijft Europa lonken. (+)

Het dictatoriale regime van Eritrea houdt duizenden Eritreeërs in Nederland in een wurggreep. Hoe gaat dat in zijn werk? (+)

Yemane Gebreab, adviseur van de president. Beeld epa
Yemane Gebreab, adviseur van de president.Beeld epa

'Volkomen eenzijdig'

Het Eritrese regime wees de beschuldigingen direct na publicatie van de hand en deed het onderzoek als politiek gemotiveerde onzin af. Yemane Gebreab, adviseur van de president, noemde het onderzoek van de commissie 'volkomen eenzijdig'.

Eritrea, dat tot 1991 bij Ethiopië hoorde, staat bekend als 'een van de snelst leeglopende landen ter wereld'. Het wordt bij gebrek aan mensenrechten ook het Noord-Korea van Afrika genoemd.

Van de ruim zes miljoen inwoners zijn er de afgelopen vijftien jaar mogelijk al een half miljoen vertrokken. En die uittocht gaat door, merkt ook Nederland, waar momenteel zo'n 15 procent van de aankomende vluchtelingen Eritrees is. Vorig jaar hebben ruim 47 duizend Eritreeërs asiel aangevraagd in Europa.

Isaias Afwerki, de president van Eritrea. Beeld afp
Isaias Afwerki, de president van Eritrea.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden