Regering en verzet Sierra Leone tekenen akkoord

De regering van Sierra Leone en de verzetsbeweging Revolutionair Verenigd Front (RUF) hebben woensdag na zes weken onderhandelen besloten een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog die acht jaar heeft geduurd....

Het akkoord werd in de Togolese hoofdstad Lomé ondertekend door de democratisch gekozen president Ahmed Tejan Kabbah en RUF-leider Foday Sankoh.

De regering en het RUF besloten de macht te delen. Het RUF krijgt vier ministersposten in het nieuwe kabinet. De guerrillabeweging mag ook vier onderministers leveren. RUF-leider Foday Sankoh krijgt als hoofd van een 'bodemschattencommissie' niet officieel, maar wel in de praktijk de status van vice-president.

Vorig jaar oktober veroordeelde een nationale rechtbank Foday Sankoh wegens hoogverraad tot de doodstraf. Die straf werd gisteren ingetrokken. Het akkoord voorziet ook in gratie voor rebellen die zich schuldig hebben gemaakt aan het systematisch vermoorden, verminken of verkrachten van tienduizenden burgers. Het is niet duidelijk welke voorwaarden aan de gratie worden verbonden.

VN-secretaris-generaal Annan brengt vandaag een eendaags bezoek aan Sierra Leone om het vredesakkoord te bezegelen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had er tevergeefs bij Annan op aangedrongen een akkoord af te wijzen dat het RUF gratie verleent.

Het akkoord maakt de weg vrij voor de terugkeer naar de kazernes van de soldaten en de ontwapening van het verzet. Een woordvoerder van het RUF zei dat alle rebellen, onder wie volgens waarnemers in het verleden grote verdeeldheid heerste, achter het akkoord staan. Toch blijven er twijfels of het formele einde van de oorlog ook door de strijders en burgers in Sierra Leone zal worden geaccepteerd.

Opstandige militairen wierpen in mei 1997 het regime van de in 1996 gekozen president Kabbah omver. Het RUF sloot zich vervolgens aan bij de coupplegers. Foday Sankoh zat toen in de gevangenis in Nigeria, maar werd benoemd tot vice-president van de junta die Kabbah ten val bracht. De regering werd vorig jaar maart met hulp van troepen van de Ecomog, de door Nigeria geleide West-Afrikaanse interventiemacht, opnieuw in het zadel geholpen.

Tijdens de laatste onderhandelingen liet het RUF de eis vallen dat soldaten van Ecomog worden uitgesloten van een toekomstige vredesmacht voor Sierra Leone. Tegen de zin van de rebellen blijft Ecomog in Sierra Leone.

Het RUF heeft grote delen van het land onder controle en bezette begin dit jaar zelfs korte tijd buitenwijken van de hoofdstad Freetown. Bij die gevechten kwamen naar schatting meer dan zesduizend inwoners om het leven.

De burgeroorlog in Sierra Leone begon in 1991. Het gewapende conflict leidde tot twee miljoen ontheemden in eigen land, bijna de helft van de bevolking. Ruim een half miljoen inwoners vluchtten naar de buurlanden. Naar schatting 100 duizend burgers raakten zwaar gewond en verminkt. Ruim 20 duizend werden vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden