Regering en verzet in Guatemala stevenen af op beëindiging oorlog

De regering van Guatemala en de linkse guerrillabeweging URNG hebben maandag in Mexico-stad een akkoord ondertekend over de herverdeling van landbouwgrond, democratisering en sociaal-economische hervormingen....

AFP; AP; REUTER

Reuter, AFP, AP

MEXICO-STAD

Het akkoord is een cruciaal onderdeel van een algehele vredesregeling waarover regering en verzet sinds 1993 onder auspiciën van de Verenigde Naties onderhandelen. VN-bemiddelaar Marrack Goulding sprak van 'een onomkeerbare stap' richting vrede.

Vooral de URNG was verheugd over het deelakkoord. De onderhandelingen waren de laatste jaren stukgelopen op de eisen van het verzet inzake de herverdeling van de schaarse landbouwgrond. Ruim een miljoen boeren maken aanspraak op de grond die ze bewerken. Het maandag bereikte akkoord voorziet naar verluidt in een compensatieregeling voor de grootgrondbezitters.

Sinds het aantreden van president Alvaro Arzú, afgelopen januari, zijn de vredesbesprekingen in een stroomversnelling geraakt. Arzu is een typische representant van een nieuwe generatie politici die Guatemala snel willen moderniseren. Hij is ervan overtuigd dat beëindiging van de burgeroorlog van cruciaal belang is voor politieke en economisch stabiliteit.

Al voor zijn beëdiging zocht Arzu toenadering tot hervormingsgezinde militairen. Pal na zijn inauguratie stuurde hij enkele honderden officieren de laan uit wegens schendingen van de mensenrechten, corruptie en andere criminele activiteiten. Kort daarop beantwoordde hij de afkondiging van een bestand door het verzet met de opdracht aan het leger de wapens te laten rusten.

Volgens diplomaten die nauw betrokken waren bij de onderhandelingen in Mexico-stad is de weg nu vrijgekomen voor de ondertekening van een allesomvattend vredesakkoord op 15 september.

Voor die tijd moeten beide partijen het echter nog eens zien te worden over enkele controversiële onderwerpen. De strijdkrachten moeten nog worden gezuiverd van soldaten en officieren die de mensenrechten hebben geschonden. Bovendien moet er nog overeenstemming worden bereikt over de ontwapening van het verzet en de terugkeer van de URNG-guerrillastrijders in de burgermaatschappij.

Het gewapend conflict in Guatemala, de laatste en oudste burgeroorlog in Midden-Amerika, heeft sinds 1960 aan meer dan honderdduizend inwoners het leven gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden