Regering en rebellerend leger Guinee-Bissau sluiten bestand

De regering en de opstandige militairen van het West-Afrikaanse Guinee-Bissau zijn zondag een bestand overeengekomen. Het staakt-het-vuren moet leiden tot een einde aan de burgeroorlog die zeven weken geleden uitbrak in de voormalige Portugese kolonie....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

LISSABON

De twee partijen maakten afspraken over vredesonderhandelingen, die binnen acht dagen moeten beginnen. Ze ondertekenden het akkoord aan boord van een Portugees marineschip in de haven van de hoofdstad Bissau. De overeenkomst kwam tot stand na bemiddeling van zes Portugeestalige landen. Delegaties uit die landen plaatsten hun handtekening onder het akkoord.

Het staat nog niet vast waar en wanneer de besprekingen gehouden zullen worden, maar volgens de Portugese radiozender TSF kunnen ze binnen tien dagen op de Kaapverdische Eilanden plaatshebben.

De rebellen, die zeggen dat het merendeel van de zesduizend soldaten aan hun zijde staan, en de regeringstroepen, die worden gesteund door zo'n 1300 manschappen uit Senegal, zullen in afwachting van de onderhandelingen hun posities handhaven. Naar verwachting zal worden geprobeerd een vredesmacht van militairen uit Portugeestalige landen in het leven te roepen. Guinee-Bissau was een Portugese kolonie.

De opstand tegen president Vieira begon nadat generaal Ansuman was ontslagen als commandant van de strijdkrachten in verband met wapensmokkel. Diens troepen verzetten zich tegen het ontslag en bezette het het belangrijkste garnizoen van de hoofdstad Bissau en de luchthaven. Nadat aanvankelijk alleen rond Bissau werd gevochten, breidde de strijd zich later ook uit naar het binnenland. Bij de bloedige strijd tegen de muiters kregen de regeringsgetrouwe eenheden hulp van troepen uit de buurlanden Guinee en Senegal.

Amnesty International beschuldigde regering en muiters van wijdverbreide schendingen van de mensenrechten. De strijd eiste talloze slachtoffers. Veel inwoners vluchtten naar het binnenland, maar zij dreigen daar te bezwijken van de honger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden