Update

Regering Egypte: 'bloedbad schuld leiders Broederschap'

De Eyptische autoriteiten hebben aanhangers van de verdreven president Morsi opgeroepen te luisteren naar 'de stem van het verstand' en een einde te maken aan het geweld woensdag. In een statement prijst de overheid de eigen veiligheidstroepen, die zelfbeheersing zouden hebben getoond bij het opbreken van twee tentenkampen in Caïro.

Aanhangers van de Moslim Broederschap bij een van de protestkampen. Beeld AP
Aanhangers van de Moslim Broederschap bij een van de protestkampen.Beeld AP

Die kampen stonden er als protest van aanhangers van Morsi tegen de manier waarop hij door het leger uit zijn macht werd ontzet. Bij het opbreken van die kampen door het leger en het geweld dat uitbrak tussen aanhangers van Morsi's Moslim Broederschap en ordetroepen vielen veel doden. Over het precieze aantal verschillen de bronnen van mening, maar dat het in de tientallen loopt lijkt onvermijdelijk. Er zijn zeker 95 doden gevallen: zowel onder burgers als aan de kant van de politie. Volgens het ministerie van volksgezondheid zijn bijna 900 mensen gewond geraakt. Persbureau AFP meldt inmiddels 124 doden.

De politieke tak van de Moslim Broederschap beweerde zelfs dat in de twee kampen aan de zijde van de demonstranten meer dan vijfhonderd doden en rond de negenduizend gewonden zijn gevallen, maar video-opnamen bevestigen de claim dat er zoveel slachtoffers zijn niet. In de provincie Fayoum zijn in negen doden gevallen, meldt een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis.

In het statement stelt de Egyptische regering dat het met steun van het leger zal doorgaan met het uitvoeren van een plan voor politieke transitie, op een manier die 'er naar streeft geen enkele partij buiten te sluiten'. De verklaring roept demonstranten op zich niet te verzetten tegen de autoriteiten, en stelt dat de Moslim Broederschap moet stoppen met het aanzetten tot geweld. 'De overheid houdt leiders van de broederschap volledig verantwoordelijk voor elke druppel verspild bloed, en voor alle rellen en het geweld.'

Later op de dag kondigde de interim-regering de noodtoestand af. Deze zal zeker een maand duren en geldt voor heel Egypte.

Een lid van de Moslim Broederschap bij de brandende tenten van een protestkamp. Beeld reuters
Een lid van de Moslim Broederschap bij de brandende tenten van een protestkamp.Beeld reuters
Oproerpolitie in Caïro, vandaag. Beeld REUTERS
Oproerpolitie in Caïro, vandaag.Beeld REUTERS
Een legervoertuig bij de brandende reste van een tentenkamp. Beeld epa
Een legervoertuig bij de brandende reste van een tentenkamp.Beeld epa

Kritiek
De Turkse president Gül zei vandaag dat de gewapende ingreep van Egypte tegen demonstranten in Caïro 'volstrekt onacceptabel' is. Turkije is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een van de scherpste critici op wat het land een 'onacceptabele coup' noemt, nadat het leger Morsi had verdreven. Premier Erdogan riep de Verenigde Naties en de Arabische Liga op een einde te maken aan het 'bloedbad' in Egypte.

Ook Qatar en Iran hebben de aanval veroordeeld.

Het kleinste kamp, bij de universiteit van Caïro, werd 's morgens betrekkelijk snel ontruimd, maar in het grotere kamp, aan de andere kant van de stad, werd 's middags nog uitgebreid slag geleverd. Bij dit kamp, in Nasr City, staat de moskee die al ruim een maand het epicentrum van de protesten is en waar leiders van de Moslimbroederschap zich verschanst zouden hebben. Ook op andere plaatsen in Caïro en elders in het land braken ongeregeldheden uit. In de provincie Minya vielen daarbij drie doden. Politiebureaus, overheidspanden en koptische kerken werden aangevallen of in brand gestoken. De Egyptische Centrale Bank gelastte banken hun filialen in gebied waar chaos heerst te sluiten. Het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro en de piramides van Gizeh werden uit voorzorg gesloten voor bezoekers. De politie in Caïro zette traangas in tegen aanhangers van Morsi die op weg waren naar het kamp in Nasr City.

Het treinverkeer naar Caïro is stilgelegd om te voorkomen dat leden van de Broederschap uit de rest van Egypte naar de hoofdstad trekken.

De meeste demonstranten van het kleinere kamp vluchtten naar de nabijgelegen botanische tuin en dierentuin. Een AP-verslaggever zei dat ordetroepen tot in de dierentuin op demonstranten joeg. Bij de universiteitscampus zat een twaalftal arrestanten met handboeien om op het trottoir. De tv-zender ONTV zond beelden uit van vuurwapens en munitie die in het kamp in beslag zouden zijn genomen.

Tweehonderd arrestaties
Volgens een veiligheidsfunctionaris zijn in de twee kampen in totaal tweehonderd betogers opgepakt. Volgens het Anti-Coupverbond, waarin groepen die Morsi steunen zijn verenigd, schoten de ordetroepen met scherp, maar het ministerie van binnenlandse zaken, waar de politie onder valt, zei dat er alleen traangas werd ingezet en dat alleen door demonstranten werd geschoten. Het ministerie zei dat betogers die zich onverantwoordelijk gedragen hard zouden worden aangepakt.

In een verklaring hekelt de Moslimbroederschap het optreden van de autoriteiten. 'De wereld mag niet achteroverleunen en toekijken hoe mannen, vrouwen en kinderen zonder onderscheid worden afgeslacht. De wereld moet zich verzetten tegen de misdaden door de junta voordat het te laat is.' Mohammed el-Beltagy, een van de leiders van de Broederschap, riep politieagenten en militairen op in opstand te komen tegen hun bevelhebbers. De Egyptische bevolking moet volgens hem de straat op gaan om te tonen dat ze het absoluut niet eens zijn met de ontruiming van de tentenkampen van de betogers. El-Beltagy werd later vandaag gearresteerd.

Demonstranten houden hun handen omhoog bij een van de tentenkampen. Beeld ap
Demonstranten houden hun handen omhoog bij een van de tentenkampen.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden