Regering Cambodja meldt vlucht van ex-tiran Pol Pot

Een ernstig zieke Pol Pot is met tweehonderd strijders het Rode-Khmerhoofdkwartier in Anlong Veng ontvlucht. Volgens de Cambodjaanse co-premier prins Norodom Ranariddh, die dit vrijdag bekendmaakte, heeft de Rode-Khmerleider dinsdag zijn voormalige minister van Defensie Son Sen en diens vrouw laten doodschieten en hun negen kinderen door auto's laten platrijden....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

PHNOM PENH

Kenners van de Rode Khmers betwijfelen echter of Pol Pot, die zeer geliefd is bij de Rode Khmers die hem trouw zijn gebleven, inderdaad zijn hoofdkwartier in het noorden van Cambodja heeft verlaten. Pol Pot zou nog enkele honderden, hooguit enkele duizenden strijders aan zijn kant hebben. Sinds Pol Pots zwager en voormalige vice-premier Ieng Sary vorige zomer plotsklaps opdook uit de jungle, zijn meer dan tienduizend Rode Khmers overgelopen naar de regering.

'Ik hoop oprecht dat dit het einde betekent van de Rode Khmers', zei co-premier Ranariddh. Enkele uren later kwamen er berichten door dat er in Anlong Veng gevechten waren uitgebroken tussen de aanhangers van Pol Pot en hun tegenstanders in de Rode Khmer-beweging. Ook deze berichten konden niet worden bevestigd.

Een regionale onderbevelhebber van het Cambodjaanse leger zei te hebben gehoord dat Son Sen is vermoord omdat hij ervan werd verdacht vredesbesprekingen te voeren met co-premier Hun Sen - zelf een voormalige Rode Khmer. Dat Son Sen in ongenade was gevallen, werd woensdag duidelijk in een radiouitzending van de Rode Khmers. Khieu Samphan, hun officiële leider, zei toen dat Son Sen en zijn vrouw Yun Yat een spionagenetwerk hadden opgezet met het doel een scheuring teweeg te brengen in de verzetsbeweging.

Volgens co-premier Ranariddh heeft Pol Pot Khieu Samphan gedwongen deze verklaring voor te lezen en worden Khieu Samphan en andere Rode-Khmerleiders nu als gijzelaar vastgehouden.

Toen de Rode Khmers van 1975 tot 1979 aan de macht waren in Cambodja, was Son Sen minister van Defensie. Hij was verantwoordelijk voor Tuol Sleng, een voormalige middelbare school in Phnom Penh waar meer dan twintigduizend 'vijanden van de staat' tot schriftelijke bekentenissen werden gedwongen en werden doodgefolterd of geëxecuteerd. Zijn vrouw, Yun Yat, was als minister van Informatie en Cultuur belast met de bestrijding van het boeddhisme.

Toen de Vietnamezen het Rode-Khmerbewind begin 1979 hadden verdreven, werd Son Sen vice-voorzitter van de Partij voor een Democratisch Kampuchea (zoals de officiële naam van de Rode Khmers luidt). Bovendien werd hij voorzitter van de defensiecommissie van de verzetscoalitie, waarin de Rode Khmers samen met de verzetslegers van Norodom Sihanouk (de huidige koning) en oud-premier Son Sann ten strijde trokken tegen de nieuwe, door Vietnam geïnstalleerde regering.

Na de ondertekening van de Vredesakkoorden van Parijs werd Son Sen lid van de Opperste Nationale Raad, die tijdens het door de Verenigde Naties geleide vredesproces als voorlopige regering fungeerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden