Regering-Bush neemt afwachtende houding aan

De regering-Bush neemt een afwachtende houding aan na de verkiezingszege van Ariël Sharon in Israël. President Bush feliciteerde Sharon na zijn overwinning en zei uit te zien naar een goede samenwerking, maar het lijkt erop dat de nieuwe Amerikaanse regering zich minder actief zal bemoeien met de Palestijns-Israëlische vredesonderhandelingen dan...

'Dit is een moment om geduldig te zijn', zei minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Volgens hem is het belangrijk Sharon de tijd te geven te besluiten 'wat voor regering hij wil vormen'. Powell zei dat de VS een rol zullen blijven spelen in de onderhandelingen, maar hij liet wel doorschemeren dat de nieuwe regering het iets anders wil aanpakken dan de regering-Clinton.

Volgens Powell moeten de vredesonderhandelingen in de context van de hele regio worden gezien. Daarmee leek hij te suggereren dat de regering-Clinton onvoldoende aandacht heeft besteed aan het bewerken van de Arabische landen.

In Republikeinse kringen viel de laatste tijd steeds meer kritiek te horen op de druk die de regering-Clinton op de Israëli's en de Palestijnen uitoefende om tot een akkoord te komen. Volgens sommige Republikeinen is de golf van geweld in de Palestijnse gebieden zelfs gedeeltelijk aan de mislukte Amerikaanse bemoeienissen te danken.

Volgens hen heeft Clinton de twee partijen te grote stappen proberen te laten nemen tijdens de vredestop in Camp David, afgelopen zomer. De kritiek is dat hij daarbij de stemming onder de achterban van de Palestijnse leider Arafat en onder de Israëli's uit het oog verloor.

Volgens sommige experts zal de regering-Bush wel gedwongen worden zich actiever op te stellen als het geweld in de bezette gebieden voortduurt. Midden-Oosten-expert Shibley Telhami wees erop dat de botsingen een toenemende anti-westerse stemming in de Arabische landen scheppen. Daardoor zal het voor de regering-Bush moeilijk worden de steun van de Arabische landen te krijgen voor harder optreden tegen Irak .

Daarbij komt dat het aanzien van de Iraakse leider bij de Palestijnen en hun Arabische buren toeneemt naarmate het geweld voortduurt. Irak probeert sympathie te werven onder de Palestijnen door flinke sommen uit te keren aan de families van Palestijnen die zijn doodgeschoten door de Israëlische veiligheidstroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.